Dieta si nutritie

# apa de baut #apa plata #apa minerala

Ce apa este mai buna pentru baut: minerala sau plata? Sfatul specialistilor

Hidratarea este vitala pentru sanatate. Foarte multe persoane se intreaba insa ce apa ar trebui sa bea. Este mai sanatoasa apa plata sau apa minerala? Medicii spun insa ca orice tip de apa consuma este sanatoasa, atat timp cat o consuma in cantitatile optime.

 

”Apa este vitala pentru organism, un element miraculos fara de care viata nu ar exista. Pe langa faptul ca toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin in proportii variabile apa, e sanatos sa o bem si ca atare, mai ales cand afara este soare.

Apa hidrateaza si remineralizeaza, indiferent de marca sau continutul de gaz/bule.

Care e diferenta dintre apa plata si cea carbogazoasa? In primul rand continutul de dioxid de carbon, responsabil de prezenta bulelor: minim 2500 mg/litru in apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variaza de la 303mg/l in apa plata, la 1900mg/l in apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce mentine pH-ul in sange si care influenteaza si pH-ul apei: 7,8 pentru apa plata si 5,6 pentru apa cu gaz. Atentie, nu trageti concluzii gresite: desi are un pH acid, apa carbogazoasa are efect de alcalinizare in organism”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.

”Daca masuram cantitatea totala de minerale din apa, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l in apa plata, respectiv 1530 mg/l in apa cu bule.

Concluzia? Daca aveti probleme renale/predispozitie la calculi, alegeti apa plata, cu reziduu uscat minim; daca aveti tensiune crescuta, tot apa plata este optiunea (e saraca in sodiu). In lipsa oricarei patologii, alegeti apa care va place…important e sa beti apa.

P.S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasa nu ingrasa! Ba mai mult, are proprietati antiacide, stimuleaza tranzitul intestinal si golirea gastrica, combate greata si indigestia, constipatia si arsurile de stomac. Continutul crescut de minerale o face ideala pentru consum in caz de transpiratie excesiva/sport intens, ii da un gust intens, iar prezenta bulelor creeaza o efervescenta placuta la degustare”, a mai scris nutritionistul, adaugand ca ”doar bauta in exces provoaca balonare”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare