”Apa este vitala pentru organism, un element miraculos fara de care viata nu ar exista. Pe langa faptul ca toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin in proportii variabile apa, e sanatos sa o bem si ca atare, mai ales cand afara este soare.
Apa hidrateaza si remineralizeaza, indiferent de marca sau continutul de gaz/bule.
Care e diferenta dintre apa plata si cea carbogazoasa? In primul rand continutul de dioxid de carbon, responsabil de prezenta bulelor: minim 2500 mg/litru in apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variaza de la 303mg/l in apa plata, la 1900mg/l in apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce mentine pH-ul in sange si care influenteaza si pH-ul apei: 7,8 pentru apa plata si 5,6 pentru apa cu gaz. Atentie, nu trageti concluzii gresite: desi are un pH acid, apa carbogazoasa are efect de alcalinizare in organism”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.
”Daca masuram cantitatea totala de minerale din apa, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l in apa plata, respectiv 1530 mg/l in apa cu bule.
Concluzia? Daca aveti probleme renale/predispozitie la calculi, alegeti apa plata, cu reziduu uscat minim; daca aveti tensiune crescuta, tot apa plata este optiunea (e saraca in sodiu). In lipsa oricarei patologii, alegeti apa care va place…important e sa beti apa.
P.S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasa nu ingrasa! Ba mai mult, are proprietati antiacide, stimuleaza tranzitul intestinal si golirea gastrica, combate greata si indigestia, constipatia si arsurile de stomac. Continutul crescut de minerale o face ideala pentru consum in caz de transpiratie excesiva/sport intens, ii da un gust intens, iar prezenta bulelor creeaza o efervescenta placuta la degustare”, a mai scris nutritionistul, adaugand ca ”doar bauta in exces provoaca balonare”, a mai explicat Mihaela Bilic.