Dieta si nutritie

#alimente sanatoase #alimentatie #ciorba #supa #dieta

Ce alegem intre ciorba si supa crema. Sfatul Mihaelei Bilic

Anotimpul rece deja si-a facut simtita prezenta, astfel ca foarte multi romani poftesc la preparate cat mai calde, iar supele crema si ciorbele sunt cateva variante delicioase. Totusi, atunci cand vine vorba despre ce ar trebui sa mancam dintre cele doua, numerosi oameni sunt in impas.

 

Supa crema sau ciorba? Ce sfat a dat Mihaela Bilic

Ca de fiecare data, Mihaela Bilic sare in ajutorul romanilor pentru ca acestia sa aiba un stil de viata cat mai sanatos si pentru a se hrani asa cum trebuie. Nutritionistul a vorbit despre cateva dintre preparatele cele mai iubite din acest sezon.

“Ciorba sau supa-crema?

Cum se face frig afara, cum ne vine pofta de o ciorba/supa calda. Supa de pui cu taitei de casa sau cu galuste este un adevarat medicament. Iar pentru gurmanzi si pofticiosi sugerez o ciorba de fasole cu afumatura sau un bors de perisoare dres cu smantana… greu de rezistat!

Ce relatie este intre ciorba si silueta? Una foarte buna, avand in vedere ca ciorba/supa de umple stomacul cu apa. Umfla burta, dar nu ingrasa! Exista diferente intre ciorba si supa? Haideti sa analizam.

Ciorba este un amestec de legume, fainoase si carne diluat in multa apa. Daca e acrita se numeste ciorba, daca e dulce ii spunem supa. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clara iar grasimea nu poate fi ascunsa, se ridica la suprafata. Uleiul nu se poate amesteca cu apa, ciorba poate fi degresata foarte usor, fie cand e calda fie dupa ce s-a racit.

Nu e periculos sa punem in ciorba cartofi, paste fainoase sau orez, cantitatea nu depaseste 2 linguri/ portie si silueta nu este in pericol. Nici daca e vorba de ciorba dreasa cu smantana nu e grav, o lingura de smantana are mai putine calorii decat o lingura de ulei.

Supa-crema este in principiu o ciorba de legume/legumonoase bagata la blender. Poate sa contina si carne, insa consistenta ei cremoasa este data de cartofi/radacinoase. Ca sa fie mai groasa si pentru un plus de gust, unele retete contin faina, unt si/sau smantana…ori asta poate sa fie o capcana pentru silueta.

Din pacate faina incorporeaza grasimea si nu o mai putem vedea. Supa crema nu poate fi degresata, pentru mai multa siguranta ar fi bine sa o gatiti chiar voi, sau sa fie facuta de un bucatar de incredere.

Una peste alta variantele se compenseaza: ciorba contine un pic de carne grasa, in schimb supa crema are mai mult cartof sau smantana. Ca si valoare energetica socotiti 150 cal pentru un castron de ciorba/supa, echivalent cu o jumatate de portie de felul doi. Si culmea e ca tine stomacul plin de doua ori mai mult timp. Ciorba este prietena siluetei si poate fi consumata ca fel unic la masa de pranz sau la cina… dietetica, echilibrata si foarte romaneasca.”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare