Valorile nutritionale ale catinei
Catina este o sursa de peste 60 de substante nutritive datorita continutului de aminoacizi care sunt foarte utili in producerea de proteine. Aceste fructe contin, printre altele, 20 de minerale, vitaminele A, B1, B2, C, E si K, dar si cantitati mari de acizi grasi folici si sanatosi.
Beneficiile catinei
Indiferent ca obisnuiesti sau nu sa consumi suc de catina, trebuie sa stii ca acest arbust prezinta multiple beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara urmatoarele:
1.Lupta cu stresul oxidativ
Proprietatile frunzelor de catina te poate scapa de stresul oxidativ, care iti poate afecta nu doar frumusetea, ci si sanatatea, incetinind procesul de generare a radicalilor liberi.
2. Protejeaza stomacul
Uleiul extras din seminte si pulpa de catina poate reduce in mod semnificativ semnele ulcerului, fiind observate imbunatatiri din acest punct de vedere la persoanele care au consumat catina comparativ cu cei care nu au facut acest lucru. De asemenea, extractul de coaja de catina poate ajuta procesul de revigorare a captuselii stomacale.
3. Reduce inflamatia
Catina are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, iar injectarea unui extract de frunze de catina poate reduce inflamatia in cazul pacientilor cu artrita. De asemenea, extractul de catina alba ajuta la reducerea productiei si a daunelor provocate de oxidul de azot.
4. Poate lupta cu celulele canceroase
Sucul de catina are puternice beneficii si in ceea ce priveste combaterea celulelor canceroase chiar si la nivelurile micro ale genelor, spermatozoizilor si maduvei osoase.
5. Protejeaza ficatul
In acest sens a fost realizat un studiu care a urmarit 50 de pacienti care sufereau de ciroza hepatica. Extractul de catina a ajutat la reducerea severitatii cauzate de aceasta boala la peste jumatate dintre pacienti, prezentand asadar un avantaj important in vindecarea afectiunilor ficatului.
6. Atenueaza diabetul zaharat
Un alt beneficiu al sucului de catina pentru sanatate are legatura cu scaderea considerabila a nivelului ridicat al tensiunii arteriale, precum si cu reducerea nivelului de zahar si de grasimi din sange.
7. Imbunatateste vindecarea ranilor
Eficacitatea uleiului vegetal de catina a fost observata in principal in cazul vindecarii ranilor pacientilor arsi. Uleiul poate fi aplicat pe piele prin inmuierea bandajelor in acesta inainte de a le utiliza, acesta ajutand la reducerea durerii si la regenerarea celulelor pielii.
Catina are un efect cicatrizant si poate accelera procesul de vindecare prin sporirea productiei de proteine, reducerea dimensiunii ranilor si hranirea pielii.
8. Sprijina imunitatea si lupta impotriva bacteriilor
Siropul de catina reprezinta un mare ajutor in lupta organismului impotriva diferitelor tipuri de boli, ajutandu-l sa fie mai puternic si sanatos. De asemenea, datorita proprietatilor sale antibiotice, acesta este benefic si pentru combaterea infectiilor bacteriene.