Dieta si nutritie

# beneficii sanatate catina # beneficii catina #beneficii sanatate #dieta si nutritie #catina

Catina, beneficii uimitoare pentru sanatate

Catina este un arbust a carei inaltimi poate ajunge pana la sase metri si care este caracterizata prin fructele galben-portocalii sau albe, ramuri cu tepi lungi si frunze inguste. De regula, din fructele de catina se prepara un suc delicios, pe care il poti consuma fie in stare pura, fie il poti transforma intr-un sirop. Iata care sunt beneficiile uimitoare ale catinei pentru sanatatea ta.

Valorile nutritionale ale catinei

Catina este o sursa de peste 60 de substante nutritive datorita continutului de aminoacizi care sunt foarte utili in producerea de proteine. Aceste fructe contin, printre altele, 20 de minerale, vitaminele A, B1, B2, C, E si K, dar si cantitati mari de acizi grasi folici si sanatosi.

Beneficiile catinei

Indiferent ca obisnuiesti sau nu sa consumi suc de catina, trebuie sa stii ca acest arbust prezinta multiple beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara urmatoarele:

1.Lupta cu stresul oxidativ

Proprietatile frunzelor de catina te poate scapa de stresul oxidativ, care iti poate afecta nu doar frumusetea, ci si sanatatea, incetinind procesul de generare a radicalilor liberi.

2. Protejeaza stomacul

Uleiul extras din seminte si pulpa de catina poate reduce in mod semnificativ semnele ulcerului, fiind observate imbunatatiri din acest punct de vedere la persoanele care au consumat catina comparativ cu cei care nu au facut acest lucru. De asemenea, extractul de coaja de catina poate ajuta procesul de revigorare a captuselii stomacale.

3. Reduce inflamatia

Catina are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, iar injectarea unui extract de frunze de catina poate reduce inflamatia in cazul pacientilor cu artrita. De asemenea, extractul de catina alba ajuta la reducerea productiei si a daunelor provocate de oxidul de azot.

4. Poate lupta cu celulele canceroase

Sucul de catina are puternice beneficii si in ceea ce priveste combaterea celulelor canceroase chiar si la nivelurile micro ale genelor, spermatozoizilor si maduvei osoase.

5. Protejeaza ficatul

In acest sens a fost realizat un studiu care a urmarit 50 de pacienti care sufereau de ciroza hepatica. Extractul de catina a ajutat la reducerea severitatii cauzate de aceasta boala la peste jumatate dintre pacienti, prezentand asadar un avantaj important in vindecarea afectiunilor ficatului.

6. Atenueaza diabetul zaharat

Un alt beneficiu al sucului de catina pentru sanatate are legatura cu scaderea considerabila a nivelului ridicat al tensiunii arteriale, precum si cu reducerea nivelului de zahar si de grasimi din sange.

7. Imbunatateste vindecarea ranilor

Eficacitatea uleiului vegetal de catina a fost observata in principal in cazul vindecarii ranilor pacientilor arsi. Uleiul poate fi aplicat pe piele prin inmuierea bandajelor in acesta inainte de a le utiliza, acesta ajutand la reducerea durerii si la regenerarea celulelor pielii.

Catina are un efect cicatrizant si poate accelera procesul de vindecare prin sporirea productiei de proteine, reducerea dimensiunii ranilor si hranirea pielii.

8. Sprijina imunitatea si lupta impotriva bacteriilor

Siropul de catina reprezinta un mare ajutor in lupta organismului impotriva diferitelor tipuri de boli, ajutandu-l sa fie mai puternic si sanatos. De asemenea, datorita proprietatilor sale antibiotice, acesta este benefic si pentru combaterea infectiilor bacteriene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare