Dieta si nutritie

#probiotice #sarcina

Cat de sigura este administrarea de probiotice in sarcina? Raspunsul specialistilor

Schimbarile fizice si hormonale care se produc in timpul sarcinii pot provoca deseori probleme dermatologice sau constipatie. Probioticele sunt in general de mare ajutor pentru o digestie sanatoasa si iritatii ale pielii precum acnee sau inflamatii, insa multe gravide se intreaba daca este sigur sa le foloseasca in sarcina. Gastroenterologii si obstetricienii au analizat situatia si au oferit un raspuns: da, dar numai cu aprobarea medicului care iti monitorizeaza sarcina.

Este sigur ca o femeie insarcinata sa ia probiotice? Este greu de dat un raspuns documentat prin studii, intrucat acestea ar putea pune in pericol gravidele sau fetii. Totusi, specialistii au colectat cateva date despre efectul probioticelor in timpul sarcinii. Concluzia: nu exista dovezi privind un efect nociv al administrarii de probiotice la gravide; in plus, unele studii au aratat potentiale beneficii, scrie mindbodygreen.com

Pentru femeile care sufera de constipatie in sarcina, probioticele pot fi chiar benefice. Suplimentele de acest gen pot modifica flora colonului si multe gravide au raportat o imbunatatire a tranzitului intestinal dupa folosirea lor. Gastroenterologul Marvin Singh recomanda administrarea de probiotice cu spectru larg, care contin o cantitate mare de lactobacili si bifidobacterii. "Este bine sa ajuti microbiomul intestinului, mai ales intr-o perioada care pot aparea o multime de schimbari in organism", explica doctorul Singh, care subliniaza ca este important ca, pe langa suplimente, sa consumi si alimente bogate probiotice.

Pentru femei cu probleme dermatologice, precum eczeme sau alergii, probioticele administrate in timpul sarcinii pot reduce simptomele la copil, potrivit unui studiu publicat de OMS. Totusi, studiile realizate pe gravide au furnizat rezultate mixte, potrivit dr. Mary Jane Minkin, profesori la  Yale University. In unele cazuri s-a dovedit eficienta probioticelor in prevenirea reactiilor alergice la copii, in alte cazuri acestea nu au avut niciun efect.

Concluzia specialistilor este simpla: femeile care folosesc probiotice in dieta lor sunt in siguranta daca le iau in continuare si in timpul sarcinii. Probioticele pot fi benefice pentru gravide, insa in continuare se fac cercetari pentru date mai clare. Important de stiut este ca nu au fost detectate efecte nocive ale probioticelor la gravide sau copii, insa este indicat ca, inainte de administrare, sa obtii acordul medicului care monitorizeaza sarcina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare