Dieta si nutritie

#vitamine vegetarieni #vitamine pentru vegani #vitamine

Care sunt cele mai bune vitamine pentru vegani si vegetarieni?

Cei mai multi dintre noi stiu ca un vegetarian este o persoana care nu consuma carne, dar exista si alte persoane care intra tot in categoria de „vegetarian”, si anume lacto-vegetarian (nu mananca oua sau lapte, dar consuma lactate), ovo-vegetarian (fara carne sau lactate, dar consuma oua), ovo-lacto-vegetarian (nu consuma carne, dar mananca oua si lactate) si vegan (evita produsele de origine animala, inclusiv oua, lactate si miere).

Exista multe motive diferite pentru care oamenii aleg sa devina vegetarieni. Unele dintre aceste motive includ ingrijorari privind sanatatea, preocupari legate de siguranta alimentara, religie, mediu si drepturile animalelor. De asemenea, se cunoaste faptul ca o dieta vegetariana echilibrata este foarte indicata in afectiuni precum hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si obezitatea.

Ca vegan sau vegetarian, poate va faceti griji ca nu-i oferiti corpului dumneavoastra toate substantele nutritive de care are nevoie. Desi este foarte posibil sa urmati o dieta echilibrata si completa chiar daca nu consumati carne si / sau alte produse de origine animala, uneori se poate dovedi a fi destul de dificil. Administrarea unor vitamine sau multivitamine va poate ajuta sa indepliniti toate cerintele nutritionale ale organismului.

De ce vegetarienii ar trebui sa consume vitamine si suplimente alimentare?

Un stil de viata vegetarian sau vegan nu inseamna nicidecum ca veti fi privati substante nutritive. Daca respectati cu maxima rigurozitate un regim alimentar diversificat, este posibil sa ii oferiti organismului mult mai multi nutrienti decat persoanele care consuma carne. Totusi, cu cat sunteti mai restrictivi, cu atat devine mai dificil sa respectati doza zilnica recomandata pentru toate vitaminele si mineralele.

In general, adultii au nevoie de aproximativ 1500-2500 de calorii pe zi. Ca vegan sau vegetarian, trebuie sa va asigurati ca toate aceste calorii provin dintr-o varietate de surse alimentare pentru a obtine cei mai sanatosi nutrienti. O punga de chipsuri de cartofi, chiftelutele de legume prajite in ulei sau o felie de tort nu reprezinta nicidecum surse vegetariene sanatoase de vitamine si minerale.

Ce vitamine sunt indicate vegetarienilor si veganilor?

Intai de toate, vitamina B12 joaca un rol esential pentru sanatatea unei persoane vegetariene sau vegane. Lipsa vitaminei B12 poate afecta negativ sanatatea fizica si psihica. Vegetarienii si veganii trebuie sa aiba grija deosebita sa consume suficienta vitamina B12, deoarece se gaseste in principal in carne, oua si produse lactate. Prin urmare, este mai probabil ca un vegan sau vegetarian sa dezvolte o deficienta a vitaminei B12. Pe langa administrarea unui supliment alimentar de vitamina B12, includeti in regimul alimentar cat mai multe alimente care contin aceasta vitamina, cum ar fi lapte de migdale fortificat cu vitamina B12, lapte de cocos fortificat cu vitamina B12, drojdie inactiva, lapte de soia fortificat cu vitamina B12 si cereale cu vitamina B12.

La randul sau, fierul joaca un alt rol important pentru sanatatea organismului. Cand ne gandim la alimente bogate in fier, carnea rosie este principala sursa de fier. insa, persoanele care se abtin de la carne, trebuie sa foloseasca un supliment alimentar cu fier si sa opteze pentru alte surse de fier, cum ar fi linte, spanac, tofu si seminte de dovleac. Totusi, este bine sa stiti ca tipul de fier care se gaseste in surse non-animale nu este atat de usor absorbit ca cel din carne, astfel incat veganii si vegetarienii se pot confrunta in continuare cu deficiente de fier. in special, femeile aflata la varsta menstruatiei, au nevoie de suplimente de fier.

Si vitamina C este esentiala, intrucat ajuta organismul sa absoarba fierul. Desi vitamina C se gaseste in multe fructe si legume – portocale, ananas, capsune –multivitaminele cu fier si vitamina C reprezinta o solutie mult mai la indemana.

Calciul are rolul sau bine definit in sanatatea organismului si, in special a oaselor. Din nou, majoritatea persoanelor asociaza calciul cu produse de origine animala, adica lactate. Desi calciul se gaseste si in migdale, susan, nuci braziliene si legume cu frunze, poate fi destul de dificil pentru vegani si vegetarieni sa obtine cantitatea zilnica recomandata de calciu, asa ca un supliment alimentar este cea mai sigura optiune.

Foarte multe persoane considera ca suplimentele alimentare nu sunt necesare, insa pentru cei cu nevoi nutritionale speciale, cum ar fi vegetarienii sau veganii, aceasta teorie este cu siguranta discutabila. Programul de munca, calatoriile si viata aglomerata pot impiedica pregatirea unor mese complete din punct de vedere nutritionale, iar preparatele servite in restaurante sunt, de obicei, bogate in arome, dar lipsite de vitamine si minerale.

Veganii si vegetarienii ar trebui sa acorde atentie unui aspect destul de important atunci cand doresc sa achizitioneze un supliment alimentar. Multe capsule de vitamine sunt preparate cu gelatina, iar gelatina este un produs animal derivat din porc sau vita. Vegetarienii si veganii ar trebuie sa caute vitamine marcate ca fiind adecvate pentru vegetarieni si vegani.

                                                                                                                                                 Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului