Dieta si nutritie

#cura de slabire #paste #dieta #carbohidrati

Carbohidratii, prietenii nebanuiti ai dietei tale

Iti plac pastele cu sosuri delicioase si painea fierbinte cu miez pufos si coaja crocanta, insa eviti sa le consumi deoarece iti este teama ca iti vor afecta silueta si, implicit, sanatatea? O noua dieta, inspirata de sarbatoarea Ramadanului, sugereaza ca alimentele bogate in carbohidrati sunt benefice pentru sanatate.

Astfel, consumul unui bol cu paste, seara, la cina reduce riscul de diabet si afectiuni cardiace. O echipa de cercetatori de la Universitatea Evreiasca din Ierusalim a analizat dieta musulmanilor in timpul Ramadanului, atunci cand credinciosii tin post in timpul zilei si consuma seara alimente bogate in carbohidrati.


Dieta cu carbohidrati complecsi reduce riscul de afectiuni cardiace

Carbohidratii complecsi sunt o sursa esentiala de energie si se gasesc in paste integrale, paine, orez sau fasole. Cercetatorii au mai descoperit si ca aceasta dieta ofera senzatia de satietate si influenteaza productia de hormoni asociati riscului de atacuri de inima.

Dupa sase luni, specialistii au descoperit efectele acestui regim bazat pe carbohidrati asupra productiei de hormoni. Astfel, leptina, hormonul satietatii, grelina, hormonul foamei si adiponectina, hormonul grasimilor sunt in stransa legatura cu obezitatea, rezistenta la insulina si sindromul metabolic.

Dieta pe baza de carbohidrati a dus la schimbari pozitive in productia acestor hormoni, la scaderea in greutate si la reducerea senzatiei de foame. In plus, persoanele care au urmat o astfel de dieta au observat imbunatatiri si la nivelul zaharului din sange, a afectiunilor cardiace si a circumferintei abdominale.


Beneficiile carbohidratilor

Carbohidratii au o reputatie proasta, in special atunci cand vine vorba de curele de slabire. Insa nu toti carbohidratii sunt periculosi pentru silueta. Mai mult, organismul uman are nevoie de carbohidrati complecsi pentru a functiona corect.

Carbohidratii benefici pentru organism sunt cei care se gasesc in mod natural in fructe, legume sau cereale integrale. Laptele, nucile, semintele sau leguminoasele sunt alte surse importante de carbohidrati complecsi.

Astfel, carbohidratii sunt o sursa esentiala de fibre alimentare care ajuta sistemul digestiv. Ajuta la prevenirea constipatiei, balonarii si a gazelor intestinale. Ofera energie de lunga durata si regleaza nivelul de zahar din sange.

Datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin, carbohidratii complecsi protejeaza organismul de numeroase afectiuni. In plus, sunt satiosi si ajuta in dietele de slabire.


Sursa foto: shape.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare