Dieta si nutritie

#nutrienti #termen de valabilitate #nutrienti alimente #alimente perisabile

Cand expira nutrientii din alimente

Alimentele pe care le consumam ne indica daca termenul de valabilitatea a expirat: salata verde se ofileste, coaja bananelor devine maro, painea se usuca si devine casanta. Alte alimente insa isi pastreaza aspectul si mirosul nealterate pentru o perioada foarte lunga de timp.

Nutrientii din alimente sunt insa sensibili la factori precum aerul, caldura sau lumina. Daca obisnuiesti sa faci cumparaturi pentru mai multe saptamani si apoi sa depozitezi totul intr-un loc special, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte.

Dupa o perioada mare de depozitare, vei ramane cu alimente fara nicio valoare nutritionala. Uleiurile, condimentele sau ceaiurile sunt unele dintre cele mai sensibile alimente la trecerea timpului, care isi pierd nutrientii si substantele benefice.

Iata alimentele la care trebuie sa fii atent:
 

Ulei de masline


Uleiul de masline pierde mai mult de 40% din proprietatile antioxidante dupa sase luni. Daca folosesti cantitati mici de ulei de masline, este indicat sa cumperi sticle mai mici. Depoziteaza-l apoi in locuri speciale. Uleiul de masline este sensibil la caldura, lumina si aer.

Chiar daca nu stii de cat timp sta sticla de ulei de masline pe raftul magazinelor, incearca sa alegi sortimele de ulei care sunt imbuteliate in sticle de culoare mai inchisa. Aceasta sticla protejeaza continutul de efectele nocive ale soarelui si previne degradarea.
 

Ceai verde


Ceaiul verde pierde aproximativ 30% din substantele antioxidante dupa sase luni. Acest tip de ceai reduce riscul de cancer .

Este insa sensibil la lumina si aer. Daca folosesti pliculete, este indicat sa le sigilezi intr-o punga de plastic si sa le depozitezi in frigider. Si ceaiul vrac trebuie depozitat intr-un recipient inchis ermetic.
 

Condimente uscate


Condimentele trebuie depozitate in locuri speciale, departe de lumina si caldura. Trebuie scoase din aceste locuri inainte de a fi folosite. Condimentele isi pierd toti nutrientii atunci cand capata o culoare terna.

De asemenea, si gustul si mirosul este diferit atunci cand le folosesti in diverse preparate culinare. Este indicat sa le depozitezi in recipiente din sticla. Cele din plastic nu sunt recomandate, deoarece aerul penetreaza plasticul.

Este indicat sa cumperi condimentele intregi si apoi sa le razi sau sa le portionezi in cantitatile necesare gatitului.
 

Cartofi


Cartofii trebuie depozitati in spatii ferite de lumina si caldura. Dupa sase luni isi pierd proprietatile nutritive .

Acasa, cartofii trebuie depozitati in saci din hartie, in locuri racoroase si intunecoase. Trebuie consumati in decurs de cateva saptamani.
 

Gemuri


Gemurile sunt preparate care inca mai pastreaza proprietatile nutritive ale fructelor din care au fost realizate. Cel mai bine este sa le depozitezi in frigider sau alte locuri racoroase.

In general, gemurile isi pierd nutrientii in decurs de 2 - 6 luni. Gemurile realizate fara zahar pastreaza nutrientii o perioada mai indelungata de timp.
 

Miere


Mierea pierde aproape 50% din nutrienti in decurs de sase luni. Trebuie depozitata in spatii racoroase si intunecate. Pentru a beneficia de proprietatile nutritive ale mierii pentru un timp mai indelungat este indicat sa alegi sortimentele direct de la producatori si sa le eviti pe cele din magazine, care contin multe zaharuri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare