Dieta si nutritie

#consum zilnic mandarine #beneficii mandarine #mandarine

Beneficiile mandarinelor pentru sanatate. De ce trebuie sa le consumi zilnic in sezonul rece

Mandarinele sunt al doilea cel mai mare citric cultivat dupa portocale. Ca si portocalele, mandarinele sunt de culoare portocalie - desi unele soiuri pot avea nuante de verde sau rosu. Cu toate acestea, sunt putin mai mici si mai putin rotunde si sunt mai usor de decojit cu mana. De asemenea, au un gust mai dulce.

 

Atat pulpa, cat si coaja sunt foarte hranitoare. Te poti bucura de mandarine ca o gustare in deplasare, le poti amesteca intr-un suc sau smoothie racoritor sau le poti folosi pentru a face un gem dulce sau un dressing pentru salata.

Beneficiile mandarinelor pentru sanatate

Sunt pline de nutrienti

In ciuda dimensiunilor lor mici in comparatie cu alte citrice, cum ar fi portocalele si grapefruiturile, mandarinele sunt bogate in nutrienti si apa - de fapt, sunt formate in proportie de 85% din apa.

Iata profilul nutritiv al unei mandarine medii (88 de grame):

  • Calorii: 47
  • Carbohidrati: 12 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Proteine: 0.7 grame
  • Grasimi: 0 grame
  • Vitamina C: 26% din valoarea zilnica (DV)
  • Vitamina A: 3% din VD
  • Potasiu: 3% din VD

Dupa cum se poate vedea, mandarinele sunt o sursa excelenta de vitamina C - nutrientul care se afla, fara indoiala, in spatele celor mai multe dintre beneficiile pentru sanatate ale mandarinelor.

Mandarinele sunt, de asemenea, una dintre cele mai concentrate surse de beta-criptoxantina, un antioxidant care este transformat in vitamina A in organism si care se afla in spatele culorii portocalii a mandarinei si a altor fructe.

Au un continut ridicat de antioxidanti

Antioxidantii protejeaza organismul prin neutralizarea efectelor daunatoare ale stresului oxidativ, care este cauzat de acumularea de radicali liberi. Aceste molecule daunatoare sunt implicate in dezvoltarea unor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, artrita si cancerul.

Ajuta la crestere imunitatii

Vitamina C din mandarine poate ajuta la protejarea sistemului imunitar impotriva virusilor si bacteriilor, actionand asupra celulelor T, un tip de celule albe din sange care protejeaza organismul. Cercetarile arata ca aceasta vitamina influenteaza dezvoltarea si functionarea celulelor T si blocheaza caile care duc la moartea lor. Prin urmare, te ajuta sa mentii un nivel sanatos al acestor celule pentru a lupta impotriva infectiilor.

Sprijina sanatatea creierului

Antioxidantii din mandarine, cum ar fi vitamina C si nobiletina, pot proteja impotriva tulburarilor cronice ale creierului, cum ar fi schizofrenia, boala Alzheimer si boala Parkinson. De exemplu, cercetarile au asociat un numar crescut de radicali liberi cu dezvoltarea schizofreniei. Capacitatea antioxidanta a vitaminei C poate proteja impotriva daunelor induse de radicalii liberi in creier.

Ar putea ajuta la imbunatatirea aspectului pielii

Adaugarea de mandarine in dieta ta poate promova o piele sanatoasa datorita efectului vitaminei C asupra productiei de colagen. Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism. Acesta confera structura, rezistenta si stabilitate tesuturilor conjunctive, inclusiv pielii tale.

Ajuta la pierderea in greutate

Mandarinele pot ajuta la pierderea in greutate prin cresterea aportului zilnic de fibre. Citricele, inclusiv mandarinele, furnizeaza fibre insolubile - cele care nu fermenteaza in intestin - cum ar fi celuloza si lignina. Acest tip de fibre sporeste senzatia de satietate prin incetinirea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv. Acest lucru, la randul sau, ajuta la reglarea apetitului, ceea ce poate favoriza pierderea in greutate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare