Dieta si nutritie

# infectii bacteriene #lamai #anxietate #tensiune arteriala #dureri dentare

6 beneficii ignorate ale lamailor asupra sanatatii

Zemoase, acrisoare si foarte aromate, lamaile, folosite adesea la pregatirea deserturilor, au o multitudinede proprietati care depasesc sfera culinara. Stiai asadar ca lamaile sunt ticsite cu nutrieti valorosi, ce contribuie la mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate?

Lamaile sunt aliati naturali de nadejde cu un continut variat si complex de nutrienti, de la acid citric la fitochimicale, precum hesperidina, naringina si naringenina. Astfel, lamaile determina formarea unei bariere naturale protectoare impotriva actiunii factorilor nocivi, precum radicalii liberi, si contribuie la inlaturarea multor afectiuni.

1 Amelioreaza indigestia si combat constipatia

Lamaile, renumite pentru gustul lor acrisor si intepator, contin acid citric in proportie de 8%. Acesta contribuie la imbunatatirea digestiei si are efecte pozitive asupra tranzitului intestinal, inlaturand constipatia. Totodata, efectele sale pozitive isi fac simtita prezenta si in cazul indigestiilor.

Pentru a te bucura de beneficiile acestor citrice, consuma suc de lamaie amestecat cu apa si, eventual, miere. Bautura iti va usura tranzitul intestinal in urma unui festin culinar, si, consumata dis-de-dimineata, te va ajuta sa elimini si toxinele acumulate in organism pe timpul noptii.

2 Reduc febra

Tot lamaile contribuie si la scaderea febrei, in situatia in care te confrunti cu o raceala sau o gripa. Efectul lor benefic este vizibil prin transpiratia abundenta pe care o provoaca si care determina astfel disparitia starii febrile. Cu toate acestea, este important ca tratamentul cu suc de lamaie sa completeze unul medicamentos recomandat de medicul de familie.

3 Calmeaza durerile dentare

Beneficiile lamailor acopera si sfera stomatologica. Astfel, sucul de lamaie poate contribui la calmarea durerilor dentare, prin aplicarea unui tampon de vata imbibat in lichid in zona cu probleme. Totodata, sucul de lamaie poate reduce inflamarea gingiilor si, implicit, sangerarea lor.

Iti poti proteja dantura si ameliora problemele stomatologice existente adaugand in pasta de dinti un strop de suc de lamaie. La fel de bine, poti cauta in comert paste de dinti care contin acest ingredient benefic.

4 Regleaza tensiunea arteriala

Datorita continutului de potasiu, lamaile contribuie si la reglarea tensiunii arteriale. Astfel, consumul de suc de lamaie tine sub control hipertensiunea arteriala si elimina starile de ameteala si de greata.

5 Combat infectiile

Folosite adesea pentru a combate infectiile localizate la nivelul gatului, lamaile, care au un continut ridicat de vitamina C, contribuie la intarirea sistemului imunitar, construind o bariera impotriva radicalilor liberi care determina inflamatii periculoase in intregul organism.

6 Inlatura depresia

Lamaile ajuta si in combaterea unor probleme precum depresia si anxietatea, datorita continutului ridicat de vitamine din complexul B (vitamina B5, vitamina B6 si folati). Aceste vitamine au efecte pozitive si asupra sanatatii inimii, indepartand totodata si starile de greata specifice primului trimestru de sarcina.

Foto: shape.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare