Dieta si nutritie

#antioxidanti #pepene verde #pepene #tensiune arteriala #pepene rosu

Beneficiile consumului de pepene verde

Dulce, aromat si foarte hidratant, pepenele verde este un fruct de sezon extrem de benefic pentru sanatatea persoanelor de toate varstele. Acesta contine o serie de substante nutritive, importante pentru organism si aproximativ 92% din cantitatea sa inseamna apa.



Pepenele verde nu are grasimi, are foarte putine calorii si este recomandat de catre nutritionisti mai ales persoanelor care vor sa slabeasca, fara sa se infometeze. O portie mare de pepene este suficient de satioasa pentru masa de pranz, iar daca inainte de aceasta, se serveste si o portie mica de pui la gratar, totul este perfect.


Ce contine pepenele rosu


Cu un continut de 6% zahar, 92% apa si vitaminele A, B6 si C, pepeneme verde mai contine tiamina , potasiu si magneziu. In plus, pepenii verzi contin citrulina, un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a produce un alt aminoacid (arginina).


Beneficiile consumului de pepene verde


Mareste nivelul de energie


Pepenele are un continut ridicat de grupul de vitamine B, responsabile de producerea de energie a organismului. Chiar si o singura de felie de pepene verde inseamna mai multa energie. In plus, spre deosebire de bauturile care contin cofeina, pepenele verde te hidrateaza foarte mult, mai ales avand in vedere ca temperaturile ridicate de vara duc rapid la probleme cu deshidratarea.


Aduce un surplus de antioxidanti


Pepenele verde este o sursa excelenta de antioxidanti. Acesta contine vitaminele A si C, beta-caronet si licopen. Acesti antioxidanti reduc, intr-o foarte mare masura, riscul de astm, de boli de inima , osteoporoza reumatoida, artrita si diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi care sunt extrem de periculosi si care pot deteriora celulele si membranele celulare.


Lupta impotriva cancerului


S-a dovedit stiintific ca persoanele care consuma in mod frecvent pepene verde, sunt mai protejate impotriva cancerului. Acest lucru se pare ca este datorat cantitatii mari de antioxidanti pe care pepenii o contin. Licopenul este un antioxidant puternic care are capacitatea de a distruge celulele canceroase provocate de prezenta radicalilor liberi.

Licopenul este recunoscut pentru puterea sa de a lupta impotriva cancerului, in special impotriva cancerului de prostata, de san, pulmonar sau de colon.


Imbunatateste vederea


Consumul de pepene verde previne orbirea si, mai mult decat atat, imbunatateste vederea pe timp de noapte, necesara mai ales soferilor. Acest lucru este datorat continutului de vitamina A si beta-caroten (continut si de morcovi), doua ingrediente care imbunatateste sanatatea ochilor in general. Mai mult decat atat, studiile au dovedit ca pepenele verde este mai sanatos pentru ochii decat morcovii.


Scade tensiunea arteriala


Pepenele este o sursa buna de potasiu, recunoscut pentru puterea sa de a ajuta la mentinerea sub control a tensiunii arteriale. O felie medie de pepene contine 10% din cantitatea de potasiu recomandata in fiecare zi, asadar, cu cat consumi mai mult si mai des, cu atat mai bine.


Alte beneficii ale consumului de pepene:

 

  • stimuleaza puterea de memorare si concentrare;
     
  • imbunatateste activitatea inimii;
     
  • stimuleaza libidoul (in special in cazul barbatilor);
     
  • trateaza disfunctiile erectile si impotenta;
     
  • imbunatateste activitatea muschilor;
     
  • ajuta la slabit;
     
  • intareste sistemul imunitar;
     
  • grabeste eliminarea toxinelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare