Dieta si nutritie

#sanatate #coriandru #dieta si nutritie #beneficii coriandru

Beneficiile consumului de coriandru

Coriandul este o planta aromatica, asemanatoare cu patrunjelul, care este folosita in numeroase preparate culinare. Confera o aroma aparte mancarurilor traditionale, insa coriandrul este bogat in vitamine si minerale benefice pentru organismul uman.

Coriandrul are o aroma specifica, datorita uleiurilor esentiale concentrate care se gasesc in frunzele acestei plante aromatice. Aceasta planta este foarte populara in bucataria mediteraneana, pentru garnisirea salatelor sau supelor.

Beneficiile nutritionale ale coriandrului

Coriandrul este originar din regiunile mediteraneene si din Asia Minor, in special din Turcia. Aceasta planta perena are nevoie de sol fertil si multa apa si se dezvolta rapid in climatul cald din aceste regiuni. Semintele de coriandru sunt folosite in condimentarea mancarurilor si au un gust usor piperat si foarte aromatic.

Coriandrul nu contine colesterol, insa este boga in antioxidanti si fibre dietetice care ajuta la reducerea colesterolului negativ din sange si la marirea nivelului de colesterol bun. Frunzele si semintele de coriandru contin uleiuri volatile esentiale precum borneol, linalol sau cineol.

Coriandrul este o planta aromatica bogata in antioxidanti precum polifenoli, flavonoide sau quercetina. Este si o sursa importanta de minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu. Potasiul este un component vital al celulelor organismului uman care ajuta la controlarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Fierul este esential pentru productia de celule rosii, iar manganul are proprietati antioxidante.

Coriandrul este de asemenea bogat in vitamine, precum acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A, beta caroten sau vitamina C care sunt esentiale pentru sanatate. De asemenea, coriandrul este si o sursa importanta de vitamina K, care ajuta la dezvoltarea si functionarea masei osoase.

Beneficiile consumului de coriandru

Pe langa aroma speciala pe care o ofera preparatelor culinare, coriandrul este si un puternic agent natural de curatare a organismului. Este foarte eficient in eliminarea toxinelor chimice si a agentilor toxici din organism. Uleiurile esentiale care se gasesc in coriandru sunt extrem de benefice pentru sistemul digestiv si ajuta la productia de enzime digestive, acizi si sucuri.

Inflamatii. Uleiurile esentiale din coriandru au puternice proprietati antireumatice, care ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor produse de artrita.

Colesterol. Uleiurile esential si cantitatile mari de vitamina C din coriandru ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange. De asemenea, ajuta si la reducerea depozitelor de colesterol din arterele si venele de sange.

Diaree. Coriandrul stimuleaza digestia si functionarea corecta a ficatului si intestinelor, ceea ce ajuta la vindecarea diareei. Este de ajutor si in tratarea diareei cauzate de ciuperci si microbi

Ulcer bucal. Uleiurile esentiale din coriandru au si proprietati antiseptice si antimicrobiene, ceea ce ajuta la vindecare ranilor si ulcerelor bucale. De asemenea, coriandrul improspateaza si respiratia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare