Dieta si nutritie

# afectiuni cardiace #diabet #pahar #gravide #decese #bauturi dulci #nastere

Bauturile dulci, cauza a peste 180.000 de decese

Consumul de bauturi dulci poate fi cauza unor probleme de sanatate grave, care ar putea duce la deces. Potrivit unui raport recent, dat publicitatii in cadrul conferintei American Heart Association, consumul de bauturi dulci provoca peste 180.000 de decese la nivel global.

Persoanele care consuma prea multe bauturi bogate in zahar au tendinta de a se ingrasa. Cercetatorii considera ca aceste kilograme in plus amplifica riscul de a dezvolta diabet, afectiuni cardiovasculare, nastere prematura si anumite tipuri de cancer.

Studiul despre consumul bauturilor dulci

Oamenii de stiinta au analizat datele din studiul GBD, efectuat in 2010, pentru a afla ce cantitate de bauturi dulci consuma oamenii, in functie de varsta si sex. In urma analizei acestor date, s-a ajuns la concluzia ca problemele de sanatate aparute dupa consumul, in mod frecvent, a bauturilor dulci pot cauza decesul persoanelor respective.

Numarul deceselor provocate de consumul de bauturi dulci a fost mai ridicat in tarile mici si sarace. In aceste zone, rata mortalitatii a fost de 78%. Decese din cauza diabetului zaharat au avut loc in America Latina si Caraibe, iar in Asia de Est si Centrala s-a inregistrat un numar mare de decese, ca urmare a unor afectiuni cardiace.

Cum afecteaza sanatatea consumul de bauturi dulci

Cantitatea mare de zahar din bauturile dulci provoaca diabet. Astfel, cei care beau mai mult de un pahar de suc dulce sunt cu 25% mai predispusi sa dezvolte aceasta afectiune periculoasa.

Nivelul mare de zahar din sange duce la cresterea nivelului trigliceridelor, scade colesterolul bun si creste nivelul colesterolului rau. Astfel apar problemele cardiovasculare.

Femeile insarcinate care beau cel putin o bautura carbogazoasa pe zi au un risc de 25% mai mare de a naste prematur, fata de cele care evita consumul de bauturi bogate in zaharuri. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii norvegieni, femeile care consuma bauturi dulci au tendinta de a fuma si a manca mai mult, avand un indice de masa corporala mai ridicat decat femeile care limiteaza consumul de bauturi carbogazoase.

Sfatul specialistilor

Pentru a evita aparitia problemelor medicale, oamenii ar trebui sa consume mai putine bauturi dulci si sa incurajeze si membrii familiei sa faca acelasi lucru, avertizeaza autorii studiului.

Sursa foto: idiva.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare