Uleiul de masline este un ingredient de baza in multe bucatarii, dar putini stiu ca poate aduce beneficii semnificative sanatatii atunci cand este consumat zilnic. Studiile arata ca un consum regulat de ulei de masline poate contribui la prevenirea bolilor de inima, sustine digestia si chiar poate reduce riscul unor tipuri de cancer. Specialistii recomanda introducerea acestui aliment in dieta zilnica, dar sub supravegherea unui nutritionist, pentru a evita excesele calorice.
Aliat impotriva cancerului
Un studiu publicat in JAMA Internal Medicine a aratat ca femeile care urmeaza o dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline extravirgin, prezinta un risc mai scazut de cancer de san. Aceasta dieta nu doar ca protejeaza impotriva cancerului, dar este recunoscuta si pentru efectele sale anti-imbatranire si pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Potrivit cercetatorilor, uleiul de masline contine antioxidanti puternici care ajuta la combaterea stresului oxidativ, un factor asociat cu dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste beneficii fac ca uleiul de masline sa fie considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le putem consuma zilnic.
Protejeaza inima si ajuta la slabit
Desi poate parea paradoxal, consumul regulat de ulei de masline poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Studiile publicate in Annals of Internal Medicine si Journal of the American College of Cardiology sustin ca grasimile mononesaturate (MUFAs) din uleiul de masline protejeaza inima si reduc inflamatia arterelor. Specialistii recomanda inlocuirea grasimilor saturate din alimentatie cu ulei de masline, si nu doar adaugarea acestuia la dieta zilnica.
Pe langa efectele benefice asupra inimii, uleiul de masline poate sprijini si procesul de slabire. Acesta ajuta la instalarea senzatiei de satietate si reduce acumularea de grasimi daunatoare in organism. Conform unui studiu publicat in Advances in Experimental Medicine and Biology, grasimile sanatoase din uleiul de masline pot ajuta la scaderea in greutate, mai ales atunci cand sunt consumate in cadrul unei diete echilibrate.
Psihologul Judith Tutin avertizeaza totusi asupra dietelor extreme: „Orice solutie miraculoasa, fie ca este vorba despre o pastila de slabit sau un aliment considerat minune, ar trebui sa fie privita cu scepticism. Moderatia este cheia oricarei diete sanatoase”.
Sustine digestia si combate constipatia
Uleiul de masline este folosit de multa vreme ca remediu natural pentru digestie. Studiile din Journal of Renal Nutrition sugereaza ca acesta poate avea un efect benefic asupra sistemului digestiv, ajutand la reglarea tranzitului intestinal.
Datorita proprietatilor sale lubrifiante, uleiul de masline poate preveni constipatia si poate imbunatati absorbtia nutrientilor in organism. Desi cercetarile stiintifice sunt limitate in acest domeniu, multi oameni folosesc uleiul de masline ca solutie naturala pentru probleme digestive.