Dieta si nutritie

#oua #intoxicatie #salmonella #indigestie

Atentie la consumul de oua

De Paste, ouale rosii sunt nelipsite de pe masa fiecarui roman si sunt mancate de intreaga familie,  de la mic la mare, uneori de dragul traditiei, alteori de pofta sau pur si simplu pentru ca este distractiv sa le ciocnesti. Desi ouale sunt alimente recomandate de medicii nutritionisti   pentru ca au foarte multi nutrienti, vitamine, calciu si fier, mancate in cantitati mari, acestea pot provoca intoxicatii grave.


Intoxicatie cu salmonela


Ouale infectate cu bacterii pot provoca probleme de sanatate incepand de la salmonelloza pana la toxiinfectii alimentare complexe.  In mod normal, simptomele unei toxiinfectii alimentare se caracterizeaza prin greata, voma, diaree, dureri de cap, dureri de burta , temperatura, frisoane si stare de rau generala.


Din pacate este destul de dificil (daca nu chiar imposibil) sa iti dai seama daca ouale sunt infectate cu salmonella , pentru ca si acestea au acelasi gust si miros ca si cele normale.


Ouale crude, consumate ca atare sau din continutulul maionezelor, inghetatelor, lichorului de oua sau a prajiturilor (frisca sau spuma) pot provoca infestarea cu salmonella, motiv pentru care medicii atrag atentia asupra acestor preparate.


Riscul de imbolnavire este mult mai mare la copiii mici si la gravide, motiv pentru care aceasta categorie trebuie sa consume oua cu atentie, in conditii de maxima siguranta.


Pentru a distruge bacteriile si toxinele este recomandat sa se prepare foarte bine termic alimentele, prin fierbere, coacere la cuptor sau gratar.


Ouale de Paste provoaca indigestie


Din fericire, ouale fierte  nu prezinta risc de salmonella pentru ca bacteria care provoaca imbolnavirea este distrusa prin procesul de fierbere.


Totusi, ouale fierte tari pot provoca indigestie. Acestea se digera in aproximativ 3 ore, spre deosebire de ouale fierte moi, care se digera in maxim 5 minute. Din acest motiv, este foarte important sa nu se consume mai mult de doua oua pe zi.


Cum poti preveni intoxicatia alimentara cu oua:

 

  • Este recomandat sa cumperi oua doar din locuri avizate, prevazute cu frigidere.  
  • Dupa cumparare, transporta ouale cat mai repede intr-un loc racoros. Acestea se pot mentine in frigider pana la 3 saptamani.
  • Evita sa cumperi oua care prezinta crepaturi sau intepaturi.
  • Desi crezi ca este o masura de igienizare corecta, nu este recomandat sa speli ouale inainte de a le depozita in frigider, pentru ca vei distruge invelisul protector pe care coaja il are impotriva bacteriilor. Este de preferat, sa le pui intr-o cutie acoperita cu capac.
  • Ouale se scot din frigider cu cel mult doua ore inainte de utilizare.
  • Ouale rosii trebuie mancate in maxim o saptamana de la fierbere.

Sfat! Verifica daca oua sunt proaspete prin urmatorul test: umple un bol cu apa si da drumul unui ou in vas. Daca oul ramane pe fundul vasului, inseamna ca este proaspat. Daca oul se ridica la suprafata, acesta este vechi.

Sursa foto : pickledpolitics.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare