Dieta si nutritie

#apa #canicula #bauturi racoritoare

Apa, cea mai buna bautura pe timp de canicula

Apa nu contine zahar, calorii si nu are aditivi. Este practic cea mai buna bautura pe care o poti consuma atunci cand vrei sa iti potolesti setea si cand vrei sa te hidratezi. Medicii recomanda consumul a mai multor pahare de apa pe zi. Pentru a iesi din monotonie poti adauga cateva felii de lamaie, lime sau portocala.

Bauturi precum sucurile de fructe, sucurile carbogazoase sau capuccino cu gheata sunt poate mai atragatoare insa nu reprezinta cea mai buna alegere. Nu trebuie uitat nici faptul ca alimentatia furnizeaza corpului de asemenea apa, in special fructele si legumele care sunt compuse din 80% din apa.

La fel ca si in cazul apei de izvor, apa minerala este pompata din panza freatica subterana. Doar tratamente fizice (aerare, decantare si filtrare) sunt autorizate pentru a elimina elementele instabile care pot fi prezente in apa minerala precum fierul, gazul carbonic etc. De asemenea, adaosul de gaz carbonic pentru a face apa gazoasa este permis.

Pentru a avea denumirea de apa minerala, fie ca este vorba de apa plata sau carbogazoasa, apa trebuie sa fie recunoscuta ca avand o proprietate benefica pentru sanatate. Pentru acest lucru, ea trebuie sa contina oligoelemente recunoscute pentru proprietatile terapeutice si o compozitie stabila in timp. Mai exact trebuie sa contine minerale precum: sulf, sodiu, magneziu, calciu, fier etc.

 

Ce dezavantaje au bauturile racoritoare de vara

 


 

Sucurile de fructe sunt intotdeauna o alternativa mai buna decat bauturile gazoase. Cel mai bine este sa consumi sucuri de fructe preparate chiar de tine in casa sau sa alegi produsele cu o concentratie de 100% fruct, insa nu este indicat sa bei mai mult de 1 pahar de suc pe zi. Totusi, pentru a diminua concentratia in calorii si zahar sucului il poti dilua cu cateva cuburi de gheata.

Atentie la consumul mare de glucide pe care le iei din sucurile de fructe, deoarece pot duce la cresterea nivelul de insulina din corp. In conditiile in care exista prea multa insulina in corp, organismul se transforma intr-o masina de stocat grasimi.

  • Bere

 

Consumul moderat de bere nu are efecte negative asupra organismului, insa excesele recunoscute in perioada verii iti pot afecta starea de sanatate. Majoritatea a auzit de replica „burta de bere”, expresie care detine o mare parte de adevar. Consumul excesiv de bere inseamna de fapt un consum mare de alcool. Pe langa cantitatea mare de calorii pe gram, alcoolul poate diminua capacitatea corpului de a arde grasimile.

De asemenea, desi este cunoscuta ca fiind o sursa importanta de fibre si minerale, berea ramane totusi o bautura alcoolica . Din pacate, berea distruge vitamina C din organism.

  • Cafea, capuccino si ceai cu gheata

 

Alternative de hidratare pe timp de caldura, nenumaratele tipuri de cafea sau ceai cu gheata au un mare dezavantaj: numarul mare de calorii. De exemplu, un capuccino cu gheata la care se mai poate adauga frisca poate ajunge pana la 250 de calorii. Nu trebuie sa renunti la savurarea unei astfel de bauturi insa trebuie sa o vezi ca pe o prajitura.

Totusi daca vrei sa mai diminuezi din concentratia calorica, poti incerca sa iti prepari astfel de bauturi acasa, pentru a limita din cantitatea de zahar, frisca sau lapte.

Sursa foto : lifedynamix.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare