Dieta si nutritie

#interes cafea #analiza isic # stil de viata sanatos #romani #cafea

Analiza ISIC: Interesul oamenilor pentru cafea, ca parte a unui stil de viata sanatos, a crescut cu 650% in ultimul an

Oamenii sunt din ce in ce mai curiosi in legatura cu efectele consumului de cafea asupra sanatatii, arata o noua analiza realizata de Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (ISIC), prezentata de Asociatia Romana a Cafelei (ARC). Cautarile referitoare la "beneficiile pentru sanatate ale consumului de cafea" au crescut cu 650% in ultimele 12 luni, iar cele referitoare la "beneficiile cafelei negre" au crescut cu 1.450% in aceeasi perioada, oamenii cautand tot mai multe informatii despre efectele uneia dintre cele mai populare bauturi din lume asupra sanatatii.

Primele zece subiecte de interes pentru sanatate variaza de la aportul de cofeina, la valoarea nutritionala si asocierile dintre cafea si o serie de aspecte de sanatate frecvente. In topul cautarilor se afla cele legate de "cafea si cofeina", oamenii fiind interesati sa inteleaga exact cata cofeina contine o ceasca de cafea.

Analiza include date globale din ultimele 12 luni (februarie 2021 - februarie 2022) si a fost realizata cu ajutorul unei serii de instrumente de analiza Google, cum ar fi Analytics, Search Console, Trends si Keyword Planner.

ISIC a analizat datele cu scopul de a intelege mai bine nivelul actual de cunostinte al publicului si de a raspunde oricaror nevoi de informare cu privire la cercetarile stiintifice si de sanatate legate de cafea si cofeina.

Primele zece cele mai cautate subiecte de sanatate sunt:

  1. Cafeaua si continutul de cofeina
  2. Cafeaua si nutritia
  3. Cafeaua si deshidratarea
  4. Cafeaua si decafeinizarea
  5. Cafeaua si hipertensiunea arteriala
  6. Cafeaua si metabolismul
  7. Cafeaua si dementa
  8. Cafea si aroma
  9. Nivelurile consumului de cofeina
  10. Cafeaua si somnul

Un sondaj pan-european comandat de ISIC a indicat, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor ca urmare a pandemiei, 42% dintre consumatorii de cafea chestionati marindu-si consumul in timpul izolarii si al restrictiilor asociate. O treime (32%) au declarat ca au tendinta de a bea cafea la intervale regulate pentru a intrerupe ziua de acasa sau in momente in care se pot relaxa (30%). De fapt, 35% dintre consumatorii de cafea au declarat ca acum apreciaza mai mult pauzele de cafea.

Dr. J. W. Langer, medic, conferentiar si jurnalist stiintific, a comentat aceste tendinte emergente: "O noua generatie de oameni incepe acum sa aprecieze componentele nutritionale complexe ale bauturii lor de incredere de dimineata si efectele benefice suplimentare pentru sanatate pe care un consum regulat si moderat le poate oferi ca parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este sustinut de un volum tot mai mare de cercetari stiintifice."

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) concluzioneaza ca un consum moderat de cofeina, de aproximativ 400 mg de cofeina pe zi, sau echivalentul a pana la 5 cesti, poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata si un stil de viata activ.

Cofeina este una dintre componentele cheie ale cafelei, o ceasca de cafea continand intre 75-100 mg de cofeina. EFSA a concluzionat ca s-a stabilit o relatie cauza-efect intre o portie de 75 mg de cofeina si cresterea atentiei (concentrarii) si a vigilentei, in special in situatii de atentie scazuta. Aceste efecte se pot extinde si la alte situatii care necesita vigilenta si concentrare, cum ar fi siguranta si performanta in timpul schimburilor de noapte, conducerea pe timp de noapte si gestionarea diferentelor de fus orar.

Din punct de vedere nutritional, elementul principal al cafelei este apa. De fapt, cafeaua neagra contine mai mult de 95% apa. Desi exista un interes semnificativ referitor la asocierea dintre consumul de cafea si deshidratare, cercetarile sugereaza ca un consum moderat de cafea contribuie de fapt la aportul general de lichide si nu duce la deshidratare sau la pierderi semnificative de lichide corporale.

In ceea ce priveste nutrientii, cafeaua neagra contine o serie de micronutrienti, in special potasiu, magneziu si niacina, iar in general cafeaua neagra contine doar 1-2 kcal la 100 ml. Este de remarcat faptul ca exista factori care pot afecta acest lucru, cum ar fi adaugarea de lapte, frisca sau zahar la o bautura.

Asocierile dintre consumul de cafea si afectiuni precum Alzheimer sunt la fel de fascinante. Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de cafea pe tot parcursul vietii poate avea un efect protector in ceea ce priveste declinul cognitiv si afectiunile neurodegenerative. Acesta este un domeniu in care cercetarile viitoare ne vor ajuta sa intelegem aceste asocieri.

In cele din urma, tensiunea arteriala a fost observata ca un alt domeniu de interes. Desi natura exacta a relatiei dintre cafea si tensiunea arteriala este inca neclara, cercetarile in acest domeniu sugereaza ca, in general, consumul de cafea nu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune.

In general, un consum moderat de cafea - de obicei (400 mg), echivalentul a 3-5 cesti pe zi, pe baza analizei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara privind siguranta cafeinei - a fost asociat cu o serie de efecte fiziologice pozitive in literatura stiintifica si se poate incadra intr-o dieta sanatoasa si echilibrata si intr-un stil de viata activ.

Pentru a afla mai multe informatii si cercetari despre cafea, cofeina si sanatate, vizitati: www.coffeeandhealth.org.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare