Dieta si nutritie

Alimentele obligatorii din dieta vegetarienilor

In prezent, peste un milion de persoane din Romania sunt vegetariene, insa nu toate au adoptat regimul strict constituit numai din fructe si legume. Considerata de catre unii – extremism alimentar, iar de catre altii – calea spre o viata sanatoasa, dieta vegetariana este o alegere din ce in ce mai frecventa.

Ceea ce trebuie sa retina cei care se hotarasc sa renunte la produsele din carne - sursa importanta de proteine, grasimi, minerale si vitamine - si sa opteze pentru o hrana mai „soft”, este faptul ca din alimentatia lor zilnica nu trebuie sa le lipseasca necesarul de nutrienti, pentru o buna functionare a organismului.

Astfel, alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta oricarui vegetarian sunt:

Legumele. Consumate atat in stare naturala, cat si in diferite modalitati de preparare, aceste produse sunt recomandate datorita faptului ca sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Important este sa optati pentru alimentele care provin din gospodariile taranesti deoarece sunt naturale si nu sunt modificate genetic.

Legumele verzi precum spanacul, broccoli, salata verde au un continut mare de fier, iar fasolea boabe este bogata in fier, proteine si fibre, care ajuta la mentinerea unui colesterol scazut.

De asemenea, soia este un produs extrem de important si ar trebuie sa fie prezent in alimentatie de cel putin 3 ori pe saptamana. Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi intrecut deoarece contine la fel de multe proteine ca si carnea, si de aceeasi calitate. Este bogata in fier, complexul de vitamine B si este o sursa bogata de fibre.

Fructele. Cele mai sanatoase sunt fructele crude, deoarece cele prelucrate termic isi pierd o mare cantitate din continutul vitaminic. Vitamina A este prezenta in piersici, vitamina C - mere, lamai, grapefruit, mure, vitamina E - fragi , zmeura, vitamina B - caise, pepeni galbeni, mere, banane, avocado etc.

Fructele oleaginoase precum nucile, alunele, migdalele contin multe proteine si minerale. De exemplu, o jumatate de ceasca de migdale asigura 175mg de calciu pe zi. De asemenea, fructele confiate (caise, stafide, prune, mango, ananas, smochine, cirese) au un continut ridicat de fier, iar combinate cu alune si nuci asigura necesarul de minerale, vitamine si fibre.

Lactatele si ouale. Desi exista vegetarieni care au renuntat la oua si lactate, nutritionistii sunt de parere ca regimul alimentar potrivit pe termen lung este cel ovo-lacto-vegetarian . Astfel, acestea ar trebui consumate cel putin de doua ori pe saptamana, mai ales branzeturile naturale. In special copiii, femeile gravide si adolescentii nu trebuie sa renunte la aceste alimente pentru ca organismul lor este in crestere si au nevoie de o dezvoltare sanatoasa.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare