Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #sezonul rece #alimente iarna

Alimente sanatoase pentru iarna

Atunci cand temperaturile scad, multi dintre noi nu mai stim cum sa ne alimentam corect si cum sa alegem mancarurile sanatoase. De cele mai multe ori alegem alimente nesanatoase, pline de grasimi, care ne ingrasa.

Este astfel indicat, ca la venirea sezonului rece, sa ne adaptam si stilul de viata si sa consumam alimente care ofera organismului nutrientii de care are nevoie pentru a ramane sanatos. In acest fel vom evita si imbolnavirile neplacute.

Anotimpul rece este unul dintre cele mai favorabile pentru organismul uman: intareste sistemul imunitar, imbunatateste digestia si stimuleaza energia. Aceste beneficii apar insa doar atunci cand avem un stil de viata sanatos si echilibrat.
 

Alimente sanatoase de iarna pentru micul dejun


La micul dejun incearca sa eviti consumul in exces de cofeina. Inlocuieste cafeaua cu ceaiuri din plante sau ghimbir. Aceste ceaiuri contin cantitati importante de vitamina C care maresc imunitarea organismului si protejeaza de gripe si raceli.

Evita sucurile de fructe, care contin cantitati mari de zahar. Alege in schimb legumele proaspete. Citricele se gasesc din abundenta in acest sezon, astfel ca este indicat sa le consumi in cantitati cat mai mari.

Portocalele, strugurii, merele sau morcovii sunt alimente extrem de bogate in nutrienti si antioxidanti si sunt ideale pentru un mic dejun energizant.
 

Alimente sanatoase de iarna pentru pranz


Pentru pranz este indicat sa consumi cat mai multe legume. Combina-le cu orez brun, linte sau fasole. Adauga ghimbir, ceapa, usturoi sau coriandru pentru un gust aromat. Nu uita nici de sucul de lamaie, pe care il poti presara peste salate.

Rosiile sunt ideale pentru pranz, deoarece sunt gustoase, sanatoase si contin numerosi nutrienti esentiali pentru organism. Ghimbirul mentine caldura corpului si protejeaza de gripe si raceli.

In sezonul rece incearca sa eviti alimentele cu multe grasimi si uleiuri, ouale, alcoolul si sucurile carbogazoase. Foloseste ulei de masline pentru gustul special si cantitatile importante de antioxidanti care protejeaza organismul.
 

Alimente sanatoase de iarna pentru cina


Masa de seara trebuie sa fie compusa din alimente dietetice, usoare, care sa imbunatateasca calitatea somnului. In acest anotimp, supele de legume sunt ideale. Incalzesc organismul si ofera o serie de vitamine necesare.

Inainte de culcare poti consuma si un pumn de migdale, nuci sau alune, un pahar de lapte cald indulcit cu miere si putina scortisoara. In acest fel vei oferi organismului fibrele de care are nevoie si vei stimula si somnul.
 

Alte sfaturi pentru alimentatia din sezonul rece

  • produsele lactate precum branza de vaci sau laptele batut sunt ideale pentru iarna;
  • legumele crude pot fi incluse in meniul de la micul dejun;
  • inlocuieste produsele de panificatie rafinate cu cereale integrale, paine neagra sau orez brun;
  • evita gustarile dulci, biscuitii si briosele si alege in schimb alune sau migdale;
  • ia cina cu cel putin doua ore inainte de culcare;
  • pentru a reduce nivelul de colesterol , consuma zilnic 2 - 3 catei de usturoi cu un pahar cu apa calduta;
  • evita alimentele de tip fast si junk food.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare