Dieta si nutritie

#calciu oase # oase puternice #vitamina d #spanac #oase

Alimente pentru sanatatea oaselor

Chiar daca pana in acest moment nu a nins in cele mai multe zone din tara noastra, ar fi bine totusi sa ne pregatim pentru sezonul rece. Mai exact, medicii ne recomanda sa facem in asa fel incat sa ne intarim sistemul osos - zapada si gheata care se astern pe jos in fiecare iarna provoaca foarte multe victime cu fracturi sau luxatii.

In general, printre victime se numara copiii si batranii, insa nici persoanele mai tinere nu sunt foarte protejate in acest sens.

Alimentatia si mai ales bauturile pe care le consumam in mod frecvent se fac vinovate de eliminarea rapida a calciului din organism. Din acest motiv sistemul osos are de suferit. De exemplu, bauturile care au in compozitia lor ingredientul "cola" au ca efect secundar eliminarea calciului si distrugerea sistemului osos.

Descopera care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi cu precadere in sezonul rece pentru a avea oase puternice , rezistente si sanatoase:
 

Iaurt


Stiai ca pentru a se depune asa cum trebuie calciul are nevoie de vitamina D? Din pacate, vitamina D poate fi asimilata in mod natural doar prin expunerea la soare . Totusi, exista si iaurturi care, dincolo de continutul de calciu sunt imbogatite cu o cantitate suficienta de vitamina D.

Este de preferat sa consumi iaurturile simple, fara coloranti si arome. Daca vrei, poti adauga chiar tu fructe proaspete in iaurtul simplu. Un desert pe cinste, super sanatos!
 

Lapte


Laptele degresat este sarac in grasimi si are putine calorii, ceea ce inseamna ca este un aliment perfect chiar daca tii o dieta - un pahar cu lapte contine doar 90 de calorii.

Ca si in cazul iaurtului ar fi bine sa optezi pentru un produs fortifiat cu vitamina D - calciul il are oricum un mod natural.

Daca iti este dificil sa bei zilnic doar lapte simplu, il poti amesteca pe acestea cu 3 cuburi de gheata, ciocolata topita si eventual diferse esente (rom, vanilie, etc). Te vei bucura de o bautura hranitoare, plina de vitamina si foarte gustoasa.
 

Sardine


Acesti pesti mici gasiti de obicei in conserve reprezinta o sursa bogata in calciu si vitamina D. Consuma sardine de doua - trei ori pe saptamana pentru a te bucura de asimilarea unei portii bune de calciu si vitamina D.
 

Somon


Dincolo de continutul de acizi grasi Omega 3, somonul contine multa vitamina D. Asadar, consumul de somon iti mentine inima sanatoasa si oasele puternice.
 

Oua


Un singur ou fiert contine 6% din portia recomandata de vitamina D. Totusi, daca tii dieta evita galbenusul si consuma doar albusul care contine toata cantitatea de vitamina D. Consuma alimentul ca atare sau adauga-l in diferite salate, alaturi de legume si branzeturi.
 

Spanac


Desi este mai mult un alimente de primavara, spanacul poate fi gasit in tot restul anului (crecut in sere) si consumat pentru continutul sau de calciu, fier, vitamina A si fibre. Este de preferat sa il consumi crud, sub forma de salata. Taie frunzele de spanac, amesteca-le cu putina sare si otet balsamic si consuma salata pe post de gustare dintre mese. Aceasta va fi delicioasa si sanatoasa in acelasi timp.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare