Dieta si nutritie

#alimente #respiratie #afectiuni respiratorii #plamani #alimentatie sanatoasa #astm

Alimente care te ajuta sa respiri mai bine

Alimentele pe care le consumi isi pun amprenta si asupra plamanilor tai. Numeroase alimente pot preveni si ameliora simptomele astmului si altor afectiuni respiratorii . Astmul este o afectiune cronica manifestata prin inflamatia cailor respiratorii, iar alimente grase si bogate in sare agraveaza simptomele.

Iata ce sa consumi pentru a respira mai bine:
 

Alimente sarace in sare


Persoanele care au o dieta saraca in sare, intre 1300 si 1500 mg pe zi, respira mai bine dupa clasele de sport. Specialistii sunt de parere ca particulele de sodiu patrund in celulele musculare din plamani si afecteaza nivelul de calciu.

Acest dezechilibru stimuleaza contractarea celulelor, ceea ce duce la o respiratie ingreunata. Este astfel indicat sa reduci consumul de sare, dar si de alte alimente bogate in sare, precum produsele procesate.
 

Alimente bogate in antioxidanti


Persoanele care sufera de astm produc cantitati mai mari de radicali liberi in organism. Radicalii liberi sunt substante chimice care pot produce mucus si care pot ingusta caile respiratorii, afectand astfel functionarea plamanilor. In plus, asmaticii sufera si de deficienta de antioxidanti, substante care lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Persoanele care consuma in mod constant alimente bogate in antioxidanti, precum morcovi sau rosii, respira mult mai bine si au plamani mult mai sanatosi decat persoanele care nu au grija de sanatatea lor. Cinci portii de fructe si legume pe zi asigura necesarul zilnic de antioxidanti.

Este astfel indicat sa consumi alimente precum rosii, morcovi, varza, salata, pepene, capsuni, fructe de padure, struguri, grapefruit, portocale, prune, kiwi, patrunjel, spanac.

 

Alimente bogate in vitamina C


Persoanele care consuma alimente bogate in vitamina C respira mai bine, iar simptomele afectiunilor pulmonare sunt semnificativ reduse.

Vitamina C accelereaza metabolismul histaminelor, substante chimicale care cauzeaza inflamarea plamanilor si cailor respiratorii. Ese astfel indicat sa consumi cat mai multe fructe si legume bogate in vitamina C. Ardeii grasi contin cantitati mari de vitamina C, mai mult decat portocalele. De asemenea, mai poti consuma si suc natural de citrice.
 

Alimentele bogate in acizi grasi omega 3


Alimentele bogate in acizi grasi omega 3 sunt extrem de benefice pentru persoanele care sufera de astm sau alte probleme respiratorii . Acizii grasi omega 3 reduc inflamatiile din organism si imbunatatesc functionarea plamanilor.

Surse imporante de acizi grasi omega 3 sunt somonul, tonul, macroul sau semintele de in. Ai grija insa si la alimentele care contin acizi grasi omega 6 . In cantitati mari, acesti acizi pot favoriza aparitia inflamatiilor.
 

Alimente cu cofeina


Cafeaua este benefica pentru persoanele care sufera de probleme respiratorii. Cofeina actioneaza ca un relaxant al muschilor, dilata caile respiratorii si combate spasmele respiratorii. Ai grija insa sa nu exagerezi cu astfel de bauturi, care pot avea efecte dramatice pentru sanatate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare