Dieta si nutritie

#gripa #alimentatie #ceapa #usturoi #citrice #raceala

Alimente care previn raceala si gripa

Cand raceala si gripa bat din usa in usa, ar trebui sa o astepti cu stomacul plin si cu organismul pregatit de lupta. Natura ne-a pus la dispozitie foarte multe alimente care intaresc sistemul imunitar si care ne ajuta astfel sa avem un organism sanatos , prin care sa nu patrunda nicio boala virala.


Iata o lista cu alimente pe care care ar trebui sa le consumi zilnic pentru a te feri de raceala si gripa.


Fructe


Pomelo, lamaile, portocalele, mandarinele, clementinele, merele, strugurii sau afinele sunt doar cateva dintre fructele care au un continut ridicat de vitamina C (un antioxidant foarte important de altfel) si care iti intaresc in acest fel sistemul imuniar.


Este cunoscut faptul ca sistemul imunitar este de vina atunci cand ne imbolnavim. Daca acesta este slabit, raceala si gripa se lipsesc rapid de tine, iar daca nu incepi sa mananci fructe rapid, va dura si mai mult pana vei scapa de ele.


Un sistem imunitar puternic este o bariera stricta si rezistenta intre tine si virozele de sezon. Asadar, consuma zilnic cel putin doua dintre fructele mentionate mai sus, indiferent ca le mananci proaspete, sub forma de suc, compot sau in diverse prajituri.


Iaurt


Iaurtul contine probiotice, adica bacterii bune (cam 100 de milioane pe gram)  care apara organismul impotriva germenilor daunatori. Este de preferat sa consumi iaurt simplu (fara fructe), cel putin o data pe zi. Daca il integrezi in micul dejun,  vei avea un start bun inca de la prima ora a diminetii, iar in plus, sistemul tau imunitar va fi mai puternic cu fiecare zi care trece.


Nutritionistii sunt de parere ca efectele sunt cu atat mai puternice daca se adauga o lingurita de miere in iaurt.


Cauta un iaurt cat mai natural, lipsit de conservanti si E-uri.


Ceai verde


Chiar daca nu este un aliment, ceaiul verde este un aliat important al organismului in lupta cu raceala si gripa. Ceaiul verde contine un ingredient imunostimulator numit epigalocatechin galat.  Pentru a obtine beneficii maxime din aceasta bautura, infuzeaza timp de 4 minute un plic cu ceai verde intr-o cana cu ana fierbinte. Pentru un plus de aroma poti adauga o frunza proaspata de menta, o bucatica de scortisoara si chiar putina coaja proaspata de portocala.


Ceapa si usturoi


Ceapa si usturoiul pot fi considerate adevarate medicamente, ele fiind utilizate cu succes prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni.  Medicii spun despre acestea ca sunt antibiotice naturale si ca au un efect antimicrobian foarte puternic.


In plus, ceapa si usturoiul contin foarte multe vitamine si minerale, de care organismul nostru are atata nevoie pentru a trece cu bine de sezonul rece.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare