Dieta si nutritie

#anticonceptionale #alcool #tutun #grapefruit #alimente #medicamente #pastile

Alimente care diminueaza efectul anticonceptionalelor

Pastilele anticonceptionale reprezinta una dintre cele mai raspandite metode contraceptive. Tocmai de aceea, folosirea acestora da nastere multor controverse.

Sucul de grapefruit anuleaza efectul anticonceptionalelor? Tutunul si alcoolul sunt permise in timpul tratamentului cu pilule contraceptive? Pot folosi orice fel de anticonceptionale?

Dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstretica si Ginecologie Elias, s-a oferit sa ne raspunda la toate aceste intrebari si sa ne ofere informatii cat mai eficiente.

Reporter: Cum alegem metoda de contraceptie potrivita?

Dr. Radu Vladareanu: Se recomanda ca alegerea metodei contraceptive sa se faca in urma unui consult de specialitate in cadrul caruia vor fi evaluate efectele secundare, beneficiile si riscurile pentru sanatate complementar cu nevoile si preferintele fiecarei paciente.

Rep: Care sunt alimentele de care trebuie sa ne ferim in timpul administrarii pastilelor anticonceptionale?

Dr. Radu Vladareanu: In ceea ce priveste pilulele anticonceptionale (fie ca este vorba despre contraceptivele orale combinate, fie pilulele numai cu progestativ), nu se cunosc interactiuni majore intre acestea si alimente. Trebuie mentionat insa faptul ca exista o legatura intre sucul de grapefruit si contraceptivele orale combinate.

Sucul de grapefruit contine anumite substante care influenteaza modul in care organismul asimileaza unele medicamente. In acesta categorie intra hormonul estrogen - sintetizat chimic - existent in aceste pilule. Astfel, sucul de grapefruit creste biodisponibilitatea acestui hormon, putand favoriza aparitia efectelor adverse.

Rep.: Care este, totusi, cantitatea permisa?

Dr. Radu Vladareanu: Pentru a evita aceste interactiuni este indicat sa nu se consume mai mult de un pahar (250ml) de suc de grapefruit pe zi.

Rep.: Pot antibioticele sa anuleze efectul contraceptivelor?

Dr. Radu Vladareanu: Pilulele contraceptive pot interactiona cu antibioticele cu spectru larg de actiune precum amoxicilina, ampicilina, azitromicina, claritromicina, cefadroxil, cefalexin, doxiciclina, eritromicina, metronidazol, tetraciclina si altele, care pot reduce eficienta acestei metode de contraceptie . Daca urmati un tratament cu un asemenea antibiotic, este indicat sa folositi pe toata durata tratamentului plus inca 7 zile dupa acesta o metoda contraceptiva suplimentara.

Rep.: In afara de antibiotice, mai sunt si alte medicamente ce trebuie evitate cu orice pret in timpul administrarii cu pastile anticonceptionale?

Dr. Radu Vladareanu: Anticonceptionalele pot interactiona cu o serie de medicamente ce cresc metabolizarea hepatica a estrogenului si a progesteronului, scazand astfel eficacitatea metodei contraceptive; printre acestea se numara barbituricele (fenobarbital), antiepilepticele si anticonvulsivante (lamotriginul, fenitoin, primidon, topiramat, carbamazepina), unele medicamente folosite in tratamentul tuberculozei (rifampicina, rifabutina). Pe durata unui tratament pe termen scurt plus alte 4 saptamani se va folosi o metoda suplimentara de contraceptie, iar in cazul unui tratament pe termen lung se recomanda alegerea unei alte metode de contraceptie.

Rep.: Care sunt efectele tutunului si ale alcoolului in timpul tratamentului cu anticonceptionale?

Dr. Radu Vladareanu: Fumatul in asociere cu contraceptivele orale combinate constituie un factor de risc in ceea ce priveste formarea unor cheaguri de sange in venele profunde ale membrelor inferioare sau in plamani ( tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara) sau a unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Femeile fumatoare cu varsta sub 35 de ani pot utiliza contraceptive orale combinate cu doze mici de hormoni. Acelea care au 35 de ani sau au depasit aceasta varsta trebuie sa aleaga o metoda fara estrogen sau, daca fumeaza mai putin de 15 tigari pe zi, contraceptive injectabile lunar.

In cazul in care fumatoarele prefera pilulele, se recomanda contraceptivele numai cu progestativ. Oricum, este recomandat ca femeile care aleg o astfel de metoda de contraceptie sa renunte la fumat.

O serie de studii au demonstrat faptul ca alcoolul nu interactioneaza cu pilulele contraceptive, dar se recomanda consumarea alcoolului in cantitati moderate.

Radu Vladareanu.ro

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului