Dieta si nutritie

#sare #alcool #cofeina #alimentatie #oase

Alimente care ataca sistemul osos

Ceea ce mananci joaca un rol esential in sanatatea ta si starea ta generala, iar alimentatia poate intari sau ataca sistemul osos . Anumite alimente au proprietatea negativa de a absorbi mineralele din oase si de a ingreuna capacitatea acestora de a-si reveni. Iata o lista cu 4 alimente pe care le consumi in mod frecvent si care au acest efect nociv .


Sarea


Sarea absoarbe calciul din oase si duce la slabirea acestora odata cu trecerea timpului. Dieteticienii sustin ca pentru fiecare 2300 de miligrame de sodiu asimilat, se pierd aproximativ 40 de miligrame de calciu.


Un studiu a demonstrat ca femeile care se afla la menopauza si care au avut o dieta alimentara bogata in sare aveau o cantitate mica de minerale la nivelul sistemului osos.


Cum sa eviti sarea: in primul rand adauga o cantitate mult mai mica la mancare si completeaza cu alte condimente pentru a da gust mancarii. De asemenea, evita alimentele procesate cum ar fi conservele sau produsele fast food.


Bauturile racoritoare


Bauturile racoritoare, in special cele carbogazoase prezinta riscu dublu de distrugere a sistemului osos. Bulele de aer din bauturile carbogazoase provin din acid fosforic si absorb calciul din oase, iar acesta se elimina prin urina.


Cum sa eviti bauturile carbogazoase: atunci cand iti este pofta si esti tentat sa bei o asltfel de bautura, incearca sa optezi pentru un suc natural de fructe, un pahar cu lapte sau ceai.


Cofeina


Cofeina nu este la fel de rea precum sarea sau bauturile carbogazoase, dar actiunea sa este similara in ceea ce priveste calciul din oase. Pentru fiecare 100 de miligrame de cofeina (o cana medie de cafea), pierzi aproximativ 6 miligrame de calciu. Desi nu este o cantititate mare in cazul in care consumi o singura cana pe zi, acest lucru poate deveni o problema pentru persoanele care beau cantitati mari de cafea.


Ce este de facut: incearca sa te limitezi la doua cani de cafea pe zi si eventual sa le bei in amestec cu lapte.


Alcool


Alcoolul este un ingredient care blocheaza actiunea calciului si care, astfel, impiedica mineralizarea oaselor. Dupa ce consumi un pahar de alcool, activitatea mineralelelor este redusa substantial, iar un consum de alcool pe o perioada indelungata si in cantitati mari duce la slabirea oaselor.


Ce este de facut: in acest caz nu poti decat sa reduci consumul de alcool, sa il bei pe acesta in cantitati mai mici adaugat in coocktailuri sau sa bei produse cum ar fi berea fara alcool.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare