Dieta si nutritie

#imbatranire prematura #longevitate #alimente longevitate # prevenirea imbatranirii #viata lunga

Alimentatia pentru longevitate

Alimentele bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si grasimi naturale sunt extrem de importante pentru organismul uman si previn imbatranirea prematura. Este recomandat sa adopti o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume proaspete, dar si peste, ulei de masline sau nuci.
 

Antioxidantii previn imbatranirea prematura


Pentru o viata lunga si sanatoasa este foarte important sa consumi alimente bogate in antioxidanti. Aceste substante ajuta la eliminarea efectelor nocive ale radicalilor liberi, care sunt molecule instabile de oxigen, care previn imbatranirea prematura.

Antioxidantii se gasesc din abundenta in alimentele colorate, fructe si legume (fructe de padure, sfecla sau rosii).

Pentru o dieta echilibrata si pentru a reduce riscul de cancer si afectiuni cardiovasculare adauga in alimentatia ta cel putin 6 portii de fructe si legume zilnic.
 

Iata cateva alimente care au un rol esential in longevitate:

Uleiul de masline


Uleiul de masline este o grasime mononesaturata, cu un gust placuta, care are un impact major asupra memoriei. Compusii activi din uleiul de masline extravirgin au proprietati antiinflamatorii care produc efecte asemanatoare ibuprofenului.

Uleiul de masline creste nivelul de colesterol bun si imbunatateste functionarea vaselor de sange.
 

Fructele de padure


Fructele de padure sunt surse importante de antioxidanti puternici. Capsunile, afinele, murele sau zmeura contin substante foarte puternice, polifenoli, care au numeroase beneficii asupra organismului uman.

Polifeonoli ajuta la combaterea cancerului si afectiunilor degenerative ale creierului. Poti consuma si fructe congelate , care isi pastreaza in mare parte substantele benefice.
 

Pestele


Pestele este un aliment extrem de benefic pentru creier, datorita acizilor grasi pe care ii contine. Acizii grasi omega 3 sunt importanti pentru dezvoltarea si functionarea sistemului nervos. Consumul de peste de 2 - 3 ori pe saptamana ajuta la combaterea dementei.

De asemenea, acizii grasi omega 3 reduc colesterolul, trigliceridele si inflamatiile care duc la arteroscleroza.
 

Fasolea


Fasolea este bogata in fibre care ajuta la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului, previn constipatia si ajuta digestia. Fibrele ajuta si la reducerea kilogramelor in plus.

De asemenea, fasolea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, care este important pentru persoanele cu diabet. Fasolea poate fi consumata in supe, tocanite si alte preparate.
 

Legumele


Legumele contin fibre, fitonutrienti, vitamine si minerale care protejeaza organismul de afectiunile cronice. Legumele cu frunze verzi contin vitamina K, care este benefica pentru sistemul osos.

Cartofii dulci si morcovii contin vitamina A, care este benefica pentru sanatatea ochilor si a pielii si protejeaza de infectii.
 

Dieta mediteraneana


Persoanele care adopta dieta mediteraneana incorporeaza in dieta lor ulei de masline, peste, legume, cereale integrale si vin rosu. Sarea este inlocuita cu condimente si ierburi aromatice care adauga savoare preparatelor.

Dieta mediteraneana este benefica pentru sanatatea inimii, reduce riscul de afectiuni degenerative ale creierului si chiar de cancer.

Nucile

Nucile contin proteine importante care ajuta la reducerea colesterolului. Migdalele sunt bogate in vitamina E care reduce riscul de infarct in randul femeilor. Nucile contin antioxidanti si grasimi nesaturate , extrem de benefice pentru organismul uman.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare