Dieta si nutritie

#umami #slabit #satietate

“Al cincilea gust" care te ajuta sa slabesti

Umami, supranumit "al cincilea gust", este ultima descoperire in materie de slabit. Conform unui studiu aparut in “The American Journal of Clinical Nutrition”, umami contribuie la mentinerea siluetei, prin inducerea mai rapida a senzatiei de satietate.

 

Umami, termenul japonez care desemneaza al cincilea gust de baza - dupa amar, sarat, acru si dulce -, asigura o satisfactie deosebita. Termenul inseamna "delicios" in limba japoneza si este asociat cu aroma carnoasa si apetisanta din anumite alimente.

Alimentele cu un gust umami pronuntat sunt ciupercile, tomatele, branza parmezan, ansoa, sosul de soia, ketchupul, bulionul si aditivul numit "glutamat monosodic" (MSG).

Umami se bazeaza pe o serie de glutamati detectati de receptorii gustativi de pe limba si acesta este motivul pentru care MSG este utilizat ca un stimulator de arome.

Potrivit acestui studiu, MSG face ca produsele alimentare in care este incorporat sa devina mai gustoase si ofera, din acest motiv, o satisfactie mai mare.

"S-a descoperit ca glutamatul monosodic (MSG) creste satietatea atunci cand este combinat cu proteine", afirma cercetatorii de la Universitatea Sussex, autorii studiului.

In noul studiu, cercetatorii britanici au dorit sa afle ce se intampla cu apetitul atunci cand MSG este combinat cu alimente bogate in carbohidrati.

"Acest IMP aditional, combinat cu MSG, a redus cantitatea de alimente consumate la o masa, mentinand in acelasi timp satisfactia", a precizat Una Masic, coordonatoarea studiului.

"IMP se gaseste de obicei in alimente bogate in proteine, precum ton si anumite varietati de alge marine", a adaugat aceasta.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului