„Ne e mai usor sa facem foamea cand se numeste post…intermitent
Numit in engleza “intermitent fasting” acest stil alimentar alterneaza perioadele de post negru cu cele de alimentatie normala. Cel mai frecvent se practica metoda 16/8 care inseamna sa nu mananci nimic timp de 16 ore, iar in restul de 8 ore ramase sa ai 2 mese principale.
Exista si alte modele: post negru timp de 24 de ore, una sau doua zile pe saptamana sau metoda 5 cu 2 (5 zile din saptamana mancam normal iar 2 zile mancam foarte putin, adica max 500-600 cal/zi)
Postul intermitent este un regim flexibil si usor de urmat, fiecare poate sa-si gaseasca ritmul care i se potriveste. In esenta presupune 2 mese principale in zi, consumate la o distanta de 6-8 ore una de alta, fara gustari intre mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viata, nu are riscuri ci doar beneficii.
Mesele rare baga organismul in cetoza, regleaza nivelul insulinei, stimuleaza sinteza de hormoni de crestere si deblocheaza slabitul. Ne disciplinam si comportamentul alimentar, invatam sa nu mai rontaim si ne intarim toleranta la foame.
Metabolismul are de castigat, pauzele alimentare ii dau ragazul sa faca curatenie si regenerare celulara. Se activeaza autofagia, un proces prin care corpul digera si recicleaza toate proteinele provenite din deseuri, celule moarte si imbatranite. Postul alimentar are efect antiaging, amelioreaza diabetul de tip 2 si inhiba procesele inflamatorii. Si pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus fastingul este o solutie rapida de a slabi, se topesc cu precadere depozitele de grasime iar masa musculara este protejata.
Exista efecte negative ale postului intermitent? Poate o usoara deshidratare daca nu consumam suficiente lichide. La inceput poate aparea o stare de iritabilitate si insomnie, care dispar rapid odata ce ne intram in ritm. Se mai descrie o stare de slabiciune cu somnolenta pana cand organismul invata sa faca fata la foame. Apare si respiratia urat mirositoare, care ne confirma starea de acidoza, deci slabitul functioneaza! Sunt suficiente 2-3 saptamani ca sa ne obisnuim si sa ne detasam de mancare. Pe langa faptul ca ne regasim silueta, absenta mancarii ne limpezeste mintea, ne da energie si chiar o stare de bine. Sa mancam mai putin si mai rar e sanatos, deci nu e de mirare ca postul a ajuns sa fie recomandat si de religie si de medicina. Merita incercat!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.