Dieta si nutritie

#riscuri mezeluri #alternative mezeluri #cancer mezeluri #grasime mezeluri #parizer #mezeluri

Adevarul despre mezeluri. E-urile care iti lasa gura apa te predispun la cancer

Specialistii au atras atentia inca de acum cativa ani ca mai mult de 10 portii de mezeluri pe luna cresc cu peste 70% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), manifestata prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange. Riscurile sunt insa nenumarate!


Mezelurile cresc riscul aparitiei obezitatii, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor, diabetului zaharat si favorizeaza ateroscleroza si chiar cancerul.

De ce trebuie evitate

"Problemele cu mezelurile sunt pe mai multe planuri. In primul rand, este vorba despre sursa carnii. Unele carnuri sunt mai hranitoare decat altele, mai sarace sau mai bogate in grasime saturata. Apoi vorbim de cantitatea reala de carne din produs – in unele situatii, mezelurile contin sub 50% carne si restul amidon, soia, apa (saramura). Un alt aspect este grasimea existenta sau adaugata (slanina), care este saturata, deci periculoasa pentru sanatate (atunci cand se depaseste un anumit procent zilnic in alimentatie). Trebuie luata in calcul si metoda de preparare. De exemplu, afumarea poate fi un factor de risc pentru sanatate, predispunand catre cancer gastric. Si nu in ultimul rand, adaosul de E-uri – pentru gust, culoare, miros, consistenta – unele dintre acestea sunt insuficient testate toxicologic si ar putea sa puna probleme pentru sanatate in anumite doze", a explicat medicul Serban Damian pentru libertatea pentrufemei.ro.

Cel mai periculos deliciu

Medicii ne sfatuiesc sa ne ferim cat putem de parizer, caci nu putem cunoaste aproape niciodata continutul sau. “Este un amestec omogenizat din care carnea reprezinta doar o fractiune, probabil destul de mica. in rest, avem faina de soia, amidon din cartofi (in unele cazuri ajungand la 30-40% din volumul total), E-uri (fosfati, coloranti, substante pentru amplificarea gustului), grasime animala. Nici carnea existenta nu stim din ce parte a corpului animalului provine, putand avea valoare nutritiva redusa. In plus, unele mezeluri sunt injectate cu apa", a mai detaliat medicul Serban Damian pentru aceeasi sursa.

Cu ce le inlocuim

 

Specialistii recomanda ca alternative la mezeluri muschiul, puiul sau pestele preparate la gratar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare