INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dieta si nutritie

# fruccte #medici #fructoza #adevar

Adevarul despre fructoza din fructe, dezvaluit de medici

 

Fructoza a devenit in ultima perioada un inamic pe care multi incearca sa-l evite, considerand ca ar avea efecte negative asupra sanatatii. Multe persoane au inceput sa limiteze sau chiar sa renunte complet la consumul de fructe, din teama ca fructoza din acestea le poate face rau. Totusi, medicii dezvaluie ca fructoza din fructe nu este nociva si nu trebuie confundata cu cea adaugata in mod artificial in produsele procesate. Consumata in forma sa naturala, din fructe, aceasta vine insotita de fibre, vitamine si antioxidanti care sustin sanatatea organismului, iar temerile legate de efectele sale daunatoare sunt nejustificate.

Medicul  Adrian Copcea,  specializat in diabet, nutritie si boli metabolice, explica de ce fructoza NU este daunatoare pentru ficat, asa cum se tem multe persoane.

“ ‘FRUCTOZA NU E OK PENTRU FICAT, AM AUZIT ASTA LA MEDICI MULT MAI CELEBRI’

Am dat block pentru replica asta la o postare la care explicam ca propaganda anti-fructe care se face in Romania de catre influenceri, din pacate unii chiar medici (mesaje de fapt care sunt scrise pentru ca publicul e receptiv la ele si da like) nu are niciun fel de baza stiintifica in legatura cu ficatul gras sau orice fel de alta afectare a ficatului. Cum lumea confunda fructele cu fructoza, rationamentul e exact cel din titlul postarii, lumea nu are rabdare sa citeasca si se hraneste cu filmulete de 30 secunde din care retine ‘fructele nu sunt bune pentru ficat pentru ca au fructoza’ apoi daca zici ‘fructele sunt bune pentru ficat’, cum zice stiinta, primesti replica ‘nu esti celebru’.

Ok, daca esti celebru fructele sunt rele pentru ficat, daca nu esti celebru fructele sunt bune pentru ficat.

Acum ca am lamurit asta, mai lamurim o data dilema asta cu fructoza.

FRUCTOZA e rea pentru ficat in cantitati mari, atunci cand vine din ZAHAR si SIROP CONCENTRAT DIN PORUMB. Nu e rea cand vine din fructe. De asta mesajele care se mai dau pe mediile publice (care nu sunt pagini de influenceri) sunt ‘evitati excesul de sare, zahar si grasimi’ si ‘consumati zilnic fructe si legume’. Sunt mesaje care apar chiar in legi ale unor influenceri mai mici, numiti de exemplu Uniunea Europeana. Problema moderna de nutritie e de la prea mult zahar, nu de la prea multe fructe. ACEL zahar din ‘evitati excesul de zahar’ e sursa de FRUCTOZA care e legata de ficatul gras, oricum si asta intr-un tablou mai mare care contine sedentarism, stres, alimentatie proasta per total, obezitate, adica elementele stilului de viata modern, occidental, cel care contribuie la bolile metabolice moderne. Acest tipar occidentalizat are printre elementele care fac rau zaharul iar zaharul face rau in particular prin fructoza, s-a descoperit asta de ceva vreme. Fructoza in exces e metabolizata de ficat si o parte se poate transforma in grasime, in contextul prost al alimentatiei hipercalorice + sedentarism. Nimic nou. Nou e doar ca ACEASTA fructoza e cea care pune probleme, nu cea din fructe, asta pare a fi informatia pe care romanii urmaritori de influenceri nu o pot bine asimila.

Nu doar ca nu exista niciun fel de date negative ale asocierii dintre fructe si bolile ficatului (‘ficatul gras metabolic’ se numeste acum, ficat gras non-alcoolic i se zicea pana de curand), ba chiar sunt multe date pozitive ale unui consum bun de fructe in raport cu ficatul. Altfel: da, scoasa din context, fructoza nu e buna pentru ficat. Nici nu mai recomandam de vreo 20 de ani cel putin fructoza ca indulcitor in diabetul zaharat. Eu nu o recomand, nimeni nu o recomanda. Iar fructele au zaharurile pe care le au, in general un mix de glucoza/fructoza in diferite proportii, iar zaharurile in mod normal fac ce au de facut zaharurile: ne dau energia pe baza careia functionam, exact cum ne da si amidonul, care e un lant de glucoza. Nici amidonul nici zaharurile nu sunt rele in sine, rau e excesul iar exces se defineste un pic mai greu dar una din definitii e ca daca zaharul oricum nu ne face vreun mare bine si avem alternative mai bune – de exemplu fructele – pe cat posibil ar fi bine sa inlocuim zaharul cu fructe. E mai benefic pentru corp pentru ca atunci zaharurile nici nu intra in exces, nici ca gramaj, nici ca ritm, si vin si intr-un context mult mai bun, in care exista si FIBRE si diferite VITAMINE SI ANTIOXIDANTI care fac ca presupusul efect nociv al fructozei din fructe (care nu e real) sa fie anihilat. De fapt nu e vorba de niciun efect nociv. Niciun studiu de niciun fel si din nicio epoca nu a legat consumul de fructe de bolile de ficat decat in sensul BUN. Nimeni nu face recomandarea pe planeta asta: ‘ai ciroza, ar trebui sa opresti fructele’. Dimpotriva. Si chiar si ca preventie a bolilor de ficat.

Nu mai intru aici foarte pe larg in povestea cu fermentatia, fermentatia fructelor e BUNA cat timp nu da disconfort. Chiar si atunci e buna, dar neplacuta. Practic procesul de fermentatie e procesul prin care bacteriile intestinale (microbiomul) prelucreaza fibrele ajunse la nivel de colon si genereaza si produsi buni si gaze neplacute. Produsii buni se numesc SCFA, acizi grasi cu lant scurt, principalii sunt butirat, acetat, propionat, iar acesti SCFA au legaturi multiple, bune, pozitive, cu imunitatea, cu sanatatea metabolica. Mai mult, nu doar ca microbiomul face lucruri bune cu fructele, legumele, nucile, cerealele integrale, fermentand fibrele, dar microbiomul insusi e modelat de astfel de ‘hrana’. De asta sunt incurajate fructele, legumele, nucile si cerealele integrale: la cantitatile bune ele incurajeaza un microbiom bun, la cantitati proaste, asa cum e in alimentatia occidentalizata, incurajeaza un microbiom prost. Iar de aici incolo sunt multe legaturi cu sanatatea.

Mai pe scurt: la gramaje normale, la consum de fructe normal, sa zicem cateva pe zi, fructoza nu pune nicio problema iar fibrele si antioxidantii (polifenolii in special) din fructe sunt motivul bun pentru a le consuma. Iar fermentatia fructelor e si ea buna. Daca exista disconfort acolo e o alta poveste care trebuie explorata, dar daca sunt bine tolerate, in oricare ar fi momentul de consum (dupa masa, intre mese, la mic dejun la pranz, la cina, oriunde cineva le consuma) atunci ele sunt binevenite. Iar la partea de gramaj e o poveste mai lunga, dar sunt atat de putini oameni care consuma ‘prea multe fructe’ incat nici nu are rost discutia. Nici macar la sucurile de fructe stoarse, o alta non-problema. Da, sunt problemele mari la sucurile cu zahar, nu le recomanda nimeni din lumea medicala si din lumile conexe, sunt avertizari si ca mesaje legate de zahar si excesul de zahar, dar nu la fructe.

Las si textul mai lungut, l-am scris dintr-o suflare in 10 minute, dar sper ca e lamuritor. Acusi voi avea si dialogul care sigur va fi foarte interesant si relaxat, ca de obicei, cu domnul Razvan Exarhu, la radio, dar am vrut sa las si un text scris. Toata povestea cu fructele care fac ficatului are la baza confuzii pur romanesti si pur legate de pacatosul asta de online. Unde mai iesim si unii mai putin celebri sa mai lamurim, dar, in linii mari, asta merge la un public foarte mic care e si receptiv la mesajele normale, de la necelebritati.

Imi pare rau ca sunt nevoit sa dau block-uri, dar e o pagina micuta si un voluntariat care nu cere prea multe de la cititori, dar cand scriu ceva si cineva raspunde: ‘nu e corect ce ai scris, stiu asta de la medici mai celebri’, atunci e clar ca respectivul nu e pe pagina ca sa citeasca, nici macar ca sa socializeze. Iar celebritatea in online-ul romanesc mai degraba e de rau decat de bine daca e vorba de medicina si de nutritie, imi pare rau ca e asa dar asa e”, a explicat dr. Adrian Copcea, medic specializat in diabet, nutritie si boli metabolice, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare