Dieta si nutritie

#consum branza vegetala #branza vegetala #mihaela bilic

Adevarul despre branza vegetala. Mihaela Bilic ne spune daca este bine sa o consumam sau nu

Multe persoane s-au indreptat catre un stil vegan, hotarand sa inlocuiasca anumite preparate. In acest fel, cerinta a devenit din ce in ce mai mare, iar industria alimentara a raspuns cu diferite produse. Branza vegetala se afla printre acestea, insa nu multi stiu daca este bine sa o consume sau nu.

 

Mihaela Bilic, despre branza vegetala

Mihaela Bilic a explicat ca in branza vegetala gasim carbohidrati si uleiuri vegetale ca ingrediente principale. Aceasta a punctat ca, chiar daca exista persoane care s-au hotarat sa renunte la produsele de origine animala sau au intoleranta la lactoza, acest produs nu este chiar asa de bun.

“Branza vegetala, o gaselinita alimentara

Ati gustat vreodata branza vegetala, facuta fara lapte? Pentru cei care doresc sa elimine din dieta produsele de origine animala sau pentru cei cu intoleranta la lactoza, industria alimentara a creat produse lactate in varianta vegetala. Problema? Branza vegetala nu este mai sanatoasa nici pentru silueta nici pentru sistemul cardiovascular. Si nu are valoarea nutritiva a branzei clasice.

Branza facuta fara lapte este mai degraba o pasta de amidon a carui gust si textura sunt imbunatatite cu grasimi vegetale. Spre deosebire de branza clasica care contina doar proteine si grasimi animale, in branza vegetala avem carbohidratii si uleiurile ca ingrediente principale. Asta inseamna ca are un indice glicemic crescut si creste riscul de obezitate si diabet de tip 2. In plus grasimea de cocos si de palmier sunt bogate in acizi grasi saturati care favorizeaza tromboza si bolile cardiovasculare.

Branza vegetala este un produs ultra transformat si plin de aditivi, ca sa fie obtinute structura, culoarea si gustul de branza adevarata. De multe ori contine mai multa grasime si calorii decat branza clasica: uleiul are 100% grasime, in timp ce untul are doar 80%. Nici dpdv nutritional branza vegetala nu prezinta interes: Aportul de proteine este foarte redus si vorbim de proteine de calitatea a 2a. Continutul de calciu este mic, iar calciu vegetal se absoarbe si se utilizeaza mai slab decat calciu de origine animala. Varianta vegetala nu contine vitaminele A si D prezente in mod natural in lapte si nici vitamina B 12 care exista doar in produsele animale.

Concluzia? Chiar daca ati hotarat sa fiti vegani, nu merita sa consumati branza vegetala. Decat un produs ultraprocesat, mai bine un pumn de migdale sau seminte. Iar pentru cei cu intoleranta la lactoza, aflati ca branza clasica are doar urme de lactoza. Deci puteti manca o bucatica mica de branza adevarata!”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare