Dieta si nutritie

#alimentatie #genetic #fructe #legume #sanatate

Adevarul despre alimentele modificate genetic

Cererea de alimente modificate a ajuns sa o depaseasca pe cea de produse 100% naturale, iar din pacate producatorii au respectat dorintele consumatorilor. Chiar daca organismele modificate genetic au o serie de parti bune, ele nu pot inlocui totusi beneficiile aduse de produsele dezvoltate in mod natural.


Ce sunt alimentele modificate genetic?


Organismele modificate genetic pot fi definite ca fiind organisme in care materialul genetic (ADN-ul) a fost modificat intr-o maniera in care un organism natural nu ar putea sa o faca. Tehnologia prin care sunt modificate alimentele este numita deseori „biotehnologie moderna” , „tehnologie genetica” sau „tehnologia ADN-ului recombinat. Aceasta permite ca genele selectate individual sa fie transferate de la un organism la altul, chiar si de la o specie la alta.
Aceste metode sunt utilizate pentru a crea plante modificate genetic care sunt utilizate la randul lor pentru dezvoltarea culturilor modificate.


Cu ajutorul tehnologiei s-au obtinut:

  • Rosii cu coacere in timpul transportului;
  • Cereale fara gluten;
  • Cereale cu un continut crescut de proteine;
  • plante rezistente la seceta si daunatori;
  • Orez cu un continut mai mare de vitamina A;
  • Fructe si legume fara proteine alergene;
  • Vitamine si arome alimentare etc.


De ce sunt produse aceste alimente?


Alimentele modificate genetic sunt dezvoltate si comercializate deoarece atrag dupa sine o multitudine de avantaje, atat pentru producator cat si pentru consumator.  In primul rand, alimentele modificate geneticau un pret de productie mai mic  si un termen de valabilitate mai lung.


Obiectivul initial de dezvoltare a acestor organisme a fost imbunatatirea si protectia culturilor. Culturile modificate genetic au un nivel crescut de rezistenta in fata bolilor si au toleranta crescuta fata de erbicide.


Sunt alimentele modificate genetic sigure pentru sanatate?


Atunci cand oamenii de stiinta elibereaza un nou aliment modificat genetic, el nu ajunge pe piata pana cand autoritatile alimentatie nu il examineaza in amanunt si pana cand acestia nu aproba eliberarea produsului.


In general, alimentele modificate genetic au calitati nutritive similare cu alimentele naturale, asa ca din acest punct de vedere nu trebuie sa ne ingrijoram.


Totusi, specialistii in nutritie sunt de parere ca aceste produse pot avea efecte neplacute pe termen lung, generand imbolnaviri, dezvoltarea unor alergii si chiar intoxicatii diverse. Mai mult decat atat, un studiu relativ recent a avut ca rezultat moartea a sapte cobai dupa ce acestia au fost hraniti doar cu rosii modificate genetic.  De asemenea, cobaii care au fost hraniti cu porumb modificat genetic au avut probleme destul de mari cu digestia. Totodata, oamenii de stiinta au gasit un nivel crescut de toxine in organismul cobailor care au consumat cartofi modificati genetic.


Productia de alimente modificate genetic a fost interzisa in Romania incepand cu anul 2006. In acel moment, in tara noastra, existau peste 100.000 de hectare de soia modificata genetic. Acesta lucru insa nu a oprit si importul  de alimente modificate genetic, iar oamenii au continuat sa le cumpere datorita aspectului lor foarte placut, fara sa stie insa ca acel produs nu este 100% natural.


Cum sa te feresti de alimentele modificate genetic


In primul rand, este foarte important sa nu mai alegi fructele si legumele doar pentru aspectul lor impecabil. De exemplu, merele mari, rosii sau verzi care sunt perfect rotunde si nu au nicio pata sunt in mod sigur modificate de genetic. Pe de cealalta parte, merele mici, cu diverse pete sau chiar bube au sanse foarte mari sa fie naturale. In plus, gustul face toata diferenta – merele mici si cu un aspect care nu iti fura privirea sunt mult mai aromate si zemoase decat cele cu o forma atragatoare si o marime considerabila. In plus, merele naturale se vor oxida intotdeauna in primele 5 minute de la taiere, spre deosebire de cele modificate care incep sa se oxideze timid abia dupa o ora.


De asemenea, este recomandat sa cumperi fructele si legumele de la vanzatorii din piata. Batranii in general sunt cei care isi fructifica pamantul  in mod natural si nu au nicio legatura cu modificarile genetice.


Daca ai posibilitatatea (timp necesar si un pamant productiv), iti poti face o gradina in care sa plantezi cateva fructe si legume. In mod sigur productia nu iti va ajunge pentru un an intreg, reduci totusi cu cel putin 50% consumul de produse modificate genetic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare