Dieta si nutritie

#sanatate #mituri # mituri sanatate

Adevarul despre 6 mituri populare legate de sanatate

Inca din copilarie, ai primit sfaturi de la parinti si bunici care te-au ferit de situatii periculoase, menite sa iti creeze probleme de sanatate. Cate, insa, dintre sfaturile si parerile auzite de-a lungul timpului au un fundament real? Afla, in continuare, adevarul despre sase mituri populare legate de sanatate!

1. Coaja de paine este bogata in vitamine

De cate ori nu ai auzit in copilarie indemnul de a nu manca doar miezul unei felii de paine, ci si coaja ei, intrucat cea din urma contine o multime de vitamine? Adevarul este ca, sustine un studiu realizat in Germania in urma cu 10 ani, coaja de paine contine o cantitate de 10 ori mai mare dintr-un antioxidant care previne cancerul decat miezul painii. Drept urmare, sfaturile primite in copilarie au o baza reala, atata vreme cat alegi sa consumi cu precadere paine din faina integrala, in detrimentul celei albe.

2. Daca iesi afara cu parul ud, vei raci

O alta avertizare primita de la parinti si bunici in copilarie este ca, daca iesi afara cu parul ud risti sa racesti. Insa, aceasta nu este nimic mai mult decat un mit. Un experiment realizat in Salisbury, Marea Britanie, ca parte a unui studiu, a indicat intocmai faptul ca oamenii purtatori ai unui virus de gripa racesc in aceeasi proportie, indiferent daca stau in medii calde sau in medii umede si reci. Cu alte cuvinte, senzatia de rece pe care o resimte organismul nu influenteaza semnificativ rezistenta sistemului imunitar.

3. Daca te uiti crucis, risti sa ramai astfel

Un alt mit al copilariei, acesta este, la randul sau, demontat de medici. Specialistii sustin ca incrucisarea voluntara a ochilor nu este daunatoare. Insa, daca descoperi ca micutul tau se uita crucis frecvent, nu doar atunci cand imita personaje din desene animate, s-ar putea sa fie necesar un consult oftalmologic.

4. Guma de mestecat ramane in stomac timp de 7 ani

Mitul gumei de mestecat si al nedigerarii sale este inoculat de asemenea in perioada copilariei. Din fericire, insa, acest mit nu are o baza reala. Intocmai ca alte produse nedigerabile care ajung in organism, si guma de mestecat ajunge in tractul intestinal si este eliminata din corp la cateva zile de la ingerare.

5. Un mar pe zi tine doctorul departe

Un proverb anglo-saxon sustine ca, daca mananci un mar pe zi, nu ai sanse sa ajungi prea curand la medic cu o problema de sanatate. Afirmatia este adevarata, insa, sustin specialistii, exista fructe care, odata consumate, au mai multe efecte benefice decat merele.

Un exemplu in acest sens sunt afinele. Aceste fructe de padure sunt bogate in antioxidanti si fibre si pot fi consumate cu usurinta cu iaurt si cereale, alte doua produse sanatoase, la micul dejun.

Medicii recomanda consumul unei varietati de fructe si legume, care contribuie la prevenirea unor boli serioase, precum cele cardiovasculare, diabetul si cancerul.

6. Consumul de carne de peste te face mai inteligent

Afirmatia este adevarata, insa numai in cazul copiilor de pana in 3-4 ani, sustin specialistii. Pestele, in special varietatile grase, cum ar fi somonul, includ o cantitate mare de acizi omega 3, inclusiv acid docosahexaenoic (DHA). Acest acid contribuie simtitor la dezvoltarea creierului copiilor in primii doi ani de viata. In situatia in care carnea de peste nu este pe placul copiilor tai, o poti inlocui cu avocado, nuci si ulei de canola.

Foto: ourcoloradonews.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare