Dieta si nutritie

#consum legume #legume sanatoase #dieta #legume

Acestea sunt cele mai sanatoase legume pe care trebuie sa le consumi

Legumele, de la cele verzi, la crucifere, reprezinta cea mai buna sursa de nutrienti si vitamine de care fiecare are nevoie pentru o sanatate de fier. Bogate in antioxidanti care intaresc sistemul imunitar, fibre, vitamina B, C sau A, cele mai multe legume ar trebui sa faca parte din dieta zilnica. Legumele au capacitatea de a lupta impotriva anumitor boli, iar unele au rolul de a ne imbunatati chiar si starea de spirit. Spre deosebire de alte alimente pe care este indicat sa le consumam cu moderatie, in privinta legumelor nu exista restrictii. Cu cat consumi mai multe legume, cu atat te vei simti mai bine!

Morcovii

Morcovii contin o cantitare mare de vitamina A, benefica vederii, in special pe timpul noptii. Consuma cat mai multi morcovi cruzi, in salate sau sucuri, in amestec cu alte fructe sau legume.

Broccoli

Broccoli a devenit o leguma atat de cautata datorita numarului mic de calorii pe care il are si cantitatii mari de micronutrienti continuti, printre care vitaminele A, C si vitamina K. Pentru un aport semnificativ de nutrienti, consuma broccoli crud.

Ciupercile

Ciupercile sunt niste legume extrem de sanatoase pe care poti sa le incluzi in dieta datorita faptului ca ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, la sanatatea inimii si previne aparitia altor boli. Studiile arata, de asemenea, ca persoanele care au inlocuit carnea cu ciupercile au reusit sa piarda un numar semnificativ de kilograme.

Varza Kale

Varza Kale se inscreie in categoria legumelor verzi pe care ar trebui sa le consumi constant. Varza Kale este bogata in vitamina K si calciu.

Ridichile

Ridichile sunt alte legume benefice pentru sanatate, fiind o sursa importanta de fibre si micronutrienti, printre care calciu, fosfor si potasiu.

Spanacul

Spanacul contine o cantitate semnificativa de vitamina A, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si este o sursa buna de fier.

Sparanghel

Sparanghelul este o leguma sanatoasa bogata in fibre si nutrienti, printre care vitamina C, A si vitamina K.

Lintea

Lintea este atat o leguma sanatoasa dar si o proteina care are o reputatie foarte buna. Lintea contine o cantitate mare de fibre, 50% din cantitatea zilnica de acid folic recomandata si 45% din cantitatea de fier recomandata.

Fasolea verde

Vasolea verde este o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si vitamina K, precum si de fibre.

Conopida

Conopida este una dintre cele mai gustoase si satioase legume si in acelasi timp o sursa importanta de vitamina C, potasiu si omega 3.

Sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma cu proprietati anti-inflamatorii si antioxidante despre care s-a demonstrat ca are efecte benefice asupra tensiunii arteriale si stresului oxidativ.

Rosiile

Rosiile contin o cantitate mare de licopen, un compus care sustine sanatatea vasculara si previne aparitia bolilor cardiovasculare.

Ceapa

Ceapa este legume care adauga arome mancarurilor si pe care oricine ar trebui sa o includa in dieta, pentru ca s-a demostrat ca aceasta ajuta la imbunatatirea performantelor fizice si mentale.

Vinete

Vanata este o legume versatila care absoarbe toate aromele dintr-un preparat. In plus, studiile au aratat ca vanata contine compusi cardioprotectori care asigura sanatatea inimii.

Cartoful dulce

Cartoful dulce este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, un antioxidant care se transforma in vitamina A.

Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului