Alimente mai bogate in calciu decat laptele
Semintele
Acestea ofera foarte multe beneficii nutritionale, printre care si calciu. Semintele de susan, chia sau mac reprezinta surse foarte bune de minerale. Potrivit specialistilor, trei linguri de seminte de chia, care ajung la 177 mg per lingura, au mai mult calciu decat un pahar cu lapte.
Sardinele
O portie de sardine ofera 33% din necesarul zilnic de calciu. Cu atat mai bine daca le consumi din conserva deoarece au oase, iar de aici provine cea mai mare parte a calciului. Le poti adauga intr-o salata de rosii cu castraveti, branza feta si masline.
Migdale
Migdalele sunt o sursa foarte buna de calciu, vitamine, proteine si fibre. Ele sunt recomandate a fi consumate in stare naturala, nu prajite.
Verdeturile
Spanacul, varza, broccoli si alte verdeturi contin foarte mult calciu. Se spune ca, cu cat frunza este mai inchisa, cu atat continutul de calciu este mai mare. Doar o cana de frunze verzi contine aproximativ 266 mg de calciu, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din necesarul zilnic de minerale.
Fasolea si mazarea
Acestea doua sunt foarte benefice pentru sanatate. Contin o cantitate mare de proteine, fibre si alti micronutrienti. O portie de fasole indeplineste aproximativ un sfert din necesarul zilnic de mineral.
Portocalele
Ele sunt renumite pentru continutul mare de vitamina C, insa au si o cantitate consistenta de calciu. O cana de suc de portocale proaspat stors contine aproximativ 72 mg de calciu.
Quinoa
Este o specie de cereale integrale. Aceste seminte pot constitui o garnitura excelenta la o masa de baza. O cana de quinoa are aproximativ 100 mg de calciu. Poate fi servita cu carne si legume sau in salata.
Rubarba
Rubarba are o cantitate foarte mare de calciu. Chiar daca o parte din acesta este intr-o forma digerabila, chiar si 25% din acesta va ajunge sa ofere corpului tau aproximativ 90 mg de calciu.