Dieta si nutritie

#mituri deiete #mituri diete low-carb #low carb #mituri #diete

9 mituri despre dietele low-carb

Dietele low-carb dau rezultate spectaculoase pentru ca ajuta la pierderea in greutate, dar si la vindecarea anumitor afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau sindromul metabolic.

Cu toate acestea circula multe mituri legate de dietele low-carb. Iata care sunt cele mai intalnite.

Dietele low-cab se potrivesc oricui

Dietele low-carb nu sunt pentru toata lumea. Studiile au aratat ca unele persoane care au urmat aceasta dieta, nu s-au simtit bine, altele nu au reusit sa slabeasca. Dieta low-carb trebuie evitata de sportivi si cei cu activitate fizica intensa.

Carbohidratii ingrasa

Carbohidratii ingrasa doar daca nu sunt rafinati. Unele dintre cele mai sanatoase diete din lume, asa cum este si cea a locuitorilor din insula Okinawa, sunt bogate in carbohidrati precum cereale integrale si mancare neprocesata.

Morcovii, fructele si cartofii sunt nesanatose din cauza carbohidratilor

Multi se feresc sa consume morcovi, fructe sau cartofi atunci cand vor sa reduca cantitatea de carbohidrati. Cu toate acestea, este mai bine sa consumi de exemplu o banana, in loc sa mananci ceva de la fast-food.

Toti carbohidratii se descompun in zahar

Teoria conform careia toti carbohidratii se descompun in zahar atunci cand ajung in sistemul digestiv este partiala adevarata.

Zaharul este termenul pentru a descrie mai multe tipuri de zaharuri simple precum glucoza, fructoza sau galactoza. Amidonul, care se gaseste in cereale si cartofi, reprezinta un lant lung de molecule de glucoza. Enzimele descompun amidonul in glucoza inainte de absorbtie.

In final, toti carbohidratii (in afara fibrelor) ajung sa fie zahar

Toti carbohidratii digestibili sunt absorbiti in fluxul sanguin sub forma de carbohidrati simpli sau zahar. Cu toate acestea, digerarea carbohidratilor complecsi necesita timp, rezultand o crestere mai lenta si mai mica a nivelului zaharului din sange.

E imposibil sa te ingrasi cand tii dieta low-carb

Este posibil sa iei in greutate si atunci cand tii o dieta low-carb. Multe alimente care au putini carbohidrati pot sa ingrase, printre acestea numarandu-se branzeturile, nucile, alunele sau smantana.

Consumul de unt si ulei de cocos ajuta

Grasimile saturate nu sunt daunatoare sanatatii, dar este recomandat totusi sa reduci cantitatea de grasimi, fie acestea si sanatoase, atunci cand tii dieta. Consuma grasimi cu moderatie cand vrei sa slabesti, in schimb include in dieta cat mai multe alimente bogate in proteine si fibre.

Numarul caloriilor nu este important

Dietele low-carb promoveaza scaderea in greutate, partial prin reducerea poftei de mancare si a consumului de calorii. Totusi, numarul caloriilor conteaza in multe alte diete, chiar daca in cele low-carb nu este necesar sa le numeri cu rigurozitate.

Fibrele nu sunt importante pentru sanatate

Fibrele, in special cele solubile, au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru ca ajuta la scaderea in greutate si imbunatatirea nivelului de colesterol.

Fibrele reprezinta o componenta importanta a oricarei diete sanatoase. Cand urmezi o dieta low-carb poti consuma multe alimente bogate in fibre.

Carbohidratii provoaca anumite boli

Cei care au un metabolism sanatos pot consuma carbohidrati fara sa se teama ca dauneaza sanatatii. Persoanele cu rezistenta la insulina sau cei care sufera de obezitate ar trebui totusi sa evite alimentele care au multi carbohidrati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare