Dietele low-carb dau rezultate spectaculoase pentru ca ajuta la pierderea in greutate, dar si la vindecarea anumitor afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau sindromul metabolic.
Cu toate acestea circula multe mituri legate de dietele low-carb. Iata care sunt cele mai intalnite.
Dietele low-cab se potrivesc oricui
Dietele low-carb nu sunt pentru toata lumea. Studiile au aratat ca unele persoane care au urmat aceasta dieta, nu s-au simtit bine, altele nu au reusit sa slabeasca. Dieta low-carb trebuie evitata de sportivi si cei cu activitate fizica intensa.
Carbohidratii ingrasa
Carbohidratii ingrasa doar daca nu sunt rafinati. Unele dintre cele mai sanatoase diete din lume, asa cum este si cea a locuitorilor din insula Okinawa, sunt bogate in carbohidrati precum cereale integrale si mancare neprocesata.
Morcovii, fructele si cartofii sunt nesanatose din cauza carbohidratilor
Multi se feresc sa consume morcovi, fructe sau cartofi atunci cand vor sa reduca cantitatea de carbohidrati. Cu toate acestea, este mai bine sa consumi de exemplu o banana, in loc sa mananci ceva de la fast-food.
Toti carbohidratii se descompun in zahar
Teoria conform careia toti carbohidratii se descompun in zahar atunci cand ajung in sistemul digestiv este partiala adevarata.
Zaharul este termenul pentru a descrie mai multe tipuri de zaharuri simple precum glucoza, fructoza sau galactoza. Amidonul, care se gaseste in cereale si cartofi, reprezinta un lant lung de molecule de glucoza. Enzimele descompun amidonul in glucoza inainte de absorbtie.
In final, toti carbohidratii (in afara fibrelor) ajung sa fie zahar
Toti carbohidratii digestibili sunt absorbiti in fluxul sanguin sub forma de carbohidrati simpli sau zahar. Cu toate acestea, digerarea carbohidratilor complecsi necesita timp, rezultand o crestere mai lenta si mai mica a nivelului zaharului din sange.
E imposibil sa te ingrasi cand tii dieta low-carb
Este posibil sa iei in greutate si atunci cand tii o dieta low-carb. Multe alimente care au putini carbohidrati pot sa ingrase, printre acestea numarandu-se branzeturile, nucile, alunele sau smantana.
Consumul de unt si ulei de cocos ajuta
Grasimile saturate nu sunt daunatoare sanatatii, dar este recomandat totusi sa reduci cantitatea de grasimi, fie acestea si sanatoase, atunci cand tii dieta. Consuma grasimi cu moderatie cand vrei sa slabesti, in schimb include in dieta cat mai multe alimente bogate in proteine si fibre.
Numarul caloriilor nu este important
Dietele low-carb promoveaza scaderea in greutate, partial prin reducerea poftei de mancare si a consumului de calorii. Totusi, numarul caloriilor conteaza in multe alte diete, chiar daca in cele low-carb nu este necesar sa le numeri cu rigurozitate.
Fibrele nu sunt importante pentru sanatate
Fibrele, in special cele solubile, au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru ca ajuta la scaderea in greutate si imbunatatirea nivelului de colesterol.
Fibrele reprezinta o componenta importanta a oricarei diete sanatoase. Cand urmezi o dieta low-carb poti consuma multe alimente bogate in fibre.
Carbohidratii provoaca anumite boli
Cei care au un metabolism sanatos pot consuma carbohidrati fara sa se teama ca dauneaza sanatatii. Persoanele cu rezistenta la insulina sau cei care sufera de obezitate ar trebui totusi sa evite alimentele care au multi carbohidrati.