Dieta si nutritie

#alimenbte #dieta #alimentatie #nutritie #gripa #raceala

9 alimente pe care sa le consumi cand esti racit sau gripat

Cand esti racit nu prea iti vine sa mananci, acesta fiind uneori lultimul lucru la care te gandesti, dar trebuie sa o faci. Anumite alimente au un continut bogat in vitamine, minerale si alti nutrienti care ajuta la sustinerea sistemului imunitar si amelioreaza o mare parte din simptomele racelii sau ale gripei. Arunca o privire asupra celor mai potrivite alimente pe care ar trebui sa le consumi daca esti racit sau gripat.

Somonul

Somonlul este bogat in omega 3 si te poate juta sa lupti impotriva racelii si a gripei in doua moduri. In primul rand, acizii grasi omega 3 sunt antiinflamatori, ajutand la combaterea inflmatiilor care apar in organism cand suntem bolnavi. Iar in al doilea rand, ajuta la combaterea anxietatii care impiedica sistemul imunitar sa lucreze corespunzator.

Nucile

Nucile contin un amestec de nutrienti importanti pentru sistemul imunitar, cum ar fi vitaminele B6 si E, cupru si omega 3 care scad inflamatiile. Ele se pot consuma ca atare, sau se pot adauga in smoothie-uri de fructe.

Ardeii grasi rosii

Iata un produs care concureaza cu portocala pentru antioxidantii pe care ii contine. Un ardei rosu mediu contine aproape dublu necesarului zilnic de vitamina C, un antioxidant care sprijina producerea globulelor albe si ajuta la combaterea infectiilor.

Ceaiul fierbinte

O ceasca de ceai aburinda poate ajuta la calmarea gatului iritat si te va incalzi. Foloseste la ceai si un amestec de condimente cum ar fi cardamon, scortisoara, cuisoare si ghimbir care amelioreaza congestiile de care suferim cand suntem raciti sau gripati. Ceaiul verde este o alta alegere inteligenta, el fiind bogat in polifenoli, un tip puternic de antioxidanti.

Citricele

Iarna este sezonul citricelor, asa ca profita de ele bucurandu-te de continutul bogat in vitamina C. Pentru a obtine beneficii maxime, consuma portocale si grapefruit, cu tot cu pulpa care contine fibrele atat de benefice pentru digestie. Daca nu le poti consuma astfel cand esti racit sau gripat, ele te pot ajuta foarte mult si sub forma de sucuri.

Miere de albine

Acest miracol dulce produs de albine, contine antioxidanti care iti consolideaza sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea tusei. Mierea de albine calmeaza gatul si decongestioneaza mucusul care blocheaza caile respiratorii. Daca vrei sa o folosesti ca indulcitor pentru ceai, adu ceaiul la o temperatura mai scazuta, pentru ca mierea pusa in lichid fierbinte isi pierde proprietatile benefice.

Ghimbirul

Daca gripa iti creeaze probleme digestive, adu ghibirul in dieta ta. El ajuta la ameliorarea greturilor si calmeaza inflamatiile. Ghibirul se poate consuma sub forma de ceai cu lamaie, taiat felii si pus in apa, ras peste salata sau chiar in mancare.

Broccoli

Aceasta planta verde in forma de buchetele sau pomisori, este cunoscuta pentru continutul bogat in fibre. Mai mult, o cana de brocoli iti asigura in procent de 100% necesarul zilnic de vitamina C. Beneficiile lui sunt superioare daca se consuma crud sau fiert foarte putin la aburi. Broccoli se poate folosi crud ca adaos in slate, in hummus sau fiert in aburi in combinatie cu alte legume si orez.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului