Dieta si nutritie

#obiceiuri sanatoase #alimentatie #barbati #sport #femei #sanatate #ciocolata

8 obiceiuri sanatoase care te ajuta sa traiesti mai mult

Tara noastra inregistreaza cea mai mica speranta de viata din Uniunea Europeana, respectiv de 75 de ani la femei si 68,5 ani la barbati. Insa cu putin efort, un stil de viata sanatos si cateva mici trucuri, oricine poate sa traiasca mult mai mult.

Mananca Sushi

Femeile din Japonia se numara printre persoanele care traiesc cel mai mult, iar expertii cred ca aceasta ar putea avea legatura cu obiceiurile lor culinare. Nivelurile ridicate de acizi grasi omega-3 din peste au fost asociate cu un risc mai mic de a muri, potrivit unui studiu din 2013.

Rasfata-te cu ciocolata

Se putea oare o recomandare mai placuta? Studiile arata ca persoanele care mananca ciocolata neagra cu moderatie, adica 3-4 patratele pe saptamana, prezinta un risc mai scazut de insuficienta cardiaca. Ciocolata neagra are si proprietati antioxidante puternice.

Fii fericit

Oamenii care fac din fericire o prioritate au de trei ori mai putine sanse sa moara in urmatorii cinci ani decat cei mai putin fericiti, arata un studiu 2012. Si asta intrucat oamenii fericiti au un nivel mai mic de cortizol, hormonul stresului, si o tensiune arteriala mai scazuta, ceea ce diminueaza si riscul de probleme cardiovasculare.

Mananca nuci si alune

Persoanele care mananca in mod constant nuci si alune inregistreaza un risc cu 20% mai scazut de boli de inima, diabet, cancer sau boli pulmonare, avand astfel sansa sa traiasca mult mai mult.

Renunta la fumat

Exista o multime de motive sa renunti la tigari si cu cat o faci mai repede, cu atat e mai bine. Potrivit unui studiu, femeile care au renuntat la fumat inainte de varsta de 40 de ani au trait cu 10 ani mai mult decat cele care au facut-o mai tarziu.

Ridica-te des in picioare

Sa stai pe scaun in fata calculatorului cat e ziua de lunga ar putea fi necesar, dar trebuie sa faci de asa natura incat sa te mai si ridici din cand in cand. Studiile arata ca femeile care stau jos mai mult de sase ore pe zi prezinta un risc cu 40% mai mare de a muri decat cele care stau cel mult trei ore.

Bea un pahar cu vin

Cercetatorii au analizat nu mai putin de 24 de studii realizate in ultimii ani si au constatat ca femeile care consuma alcool cu moderatie inregistreaza un risc mai mic de mortalitate. In cazul femeilor, consum moderat de alcool inseamna un pahar de vin pe zi sau echivalentul sau.

Fa miscare

Mergi pe jos, alearga, fa exercitii! Toate acestea iti vor da energie si, potrivit studiilor, te vor ajuta sa traiesti mai mult.

Sursa foto: righteousnessislove.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare