Dieta si nutritie

#distrugere metabolism #obiceiuri nesanatoase #metabolism

8 obiceiuri care iti distrug metabolismul

Sunt multi factori care contribuie la buna functionare a metabolismului, inclusiv ereditatea, sexul si varsta. Incetinirea acestuia duce la acumularea caloriilor si cresterea procentului de grasime corporala si a greutatii. Specialistii ne semnaleaza 8 obiceiuri care provoaca incetinirea metabolismului.

Sari peste micul dejun

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, insa, de cele mai multe ori ajungem sa il omitem. Acest lucru afecteaza foarte mult metabolismul. Organismul are nevoie in prima parte a zilei de un impuls energetic bogat in proteine si fibre, cu un nivel scazut de zahar.

Consumi prea multi carbohidrati rafinati

Crabohidratii rafinati se gasesc in faina alba si zahar si sunt complet diferiti de carbohidratii din cereale integrale, fructe si legume. Carbohidratii rafinati sunt digerati rapid, ceea ce inseamna ca organismul consuma prea putina energie pentru a-i descompune. Pe de alta parte, cerealele integrale contin fibre care incetinesc digestia si obliga organismul sa munceasca mai mult pentru a descompune nutrientii. Pur si simplu, cerealele integrale, fructele si legumele, stimuleaza in mod natural metabolismul, in vreme ce glucidele rafinate si zaharurile il incetinesc.

Consumi sirop de porumb bogat in fructoza

Zaharul hiperprocesat nu se gaseste numai in sucuri, ci si in gustari, condimente, inghetata si biscuiti, iar siropul de porumb cu fructoza este unul dintre cei mai mari dusmani ai metabolismului. Este important sa mentionam fructoza din siropul de porumb este complet diferita de fructoza gasita in mod natural in fructe, care vine cu fibre necesare pentru o digestie lenta si pentru stimularea metabolismului.

Nu mananci suficient

Pentru a stimula metabolismul si a pierde in greutate ai nevoie de calorii. Cand nu mancam suficient, metabolismul are la fel de mult de suferit ca si atunci cand mancam prea mult. Daca nu mananci suficient pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a functiona, metabolismul va incetini.

Nu ai continuitate in exercitiile fizice

Pentru a mentine constanta rata metabolica, un program de exercitii este crucial. Pe langa acest lucru, este important sa nu parcurgi aceeasi rutina si sa adaugi periodic exercitii noi pentru a schimba rutina cardio.

Nu consumi suficienta proteina sau fier

Exista o corelatie intre rata unui metabolism constant si aportul de proteine. Nutritionistii recomanda sa consumam proteine la fiecare masa numai daca avem un program de exercitii sanatos. Altfel, proteinele ar trebui adaugate treptat.

Fierul se poate gasi in carnea slaba si in fasole si spanac. Pentru a pastra un ritm metabolic normal, nutritionistii recomanda consumul alimentelor bogate in fier, pentru ca acesta trasnporta oxigelul la muschi care, la randul lor, ard caloriile si grasimile.

Consumi prea mult alcool

Daca obisnuiesti sa bei in fiecare seara cate un pahar cu vin, acest obicei iti poate incetini metabolismul. Odata ce alcoolul a intrat in organism, viteza de ardere a grasmilor scade si metabolismul devine mai lent.

Nu dormi suficient

Organismul tau lucreaza constant si, pentru a se odihni si regenera, are nevoie de somn. Privarea de somn favorizeaza numeroi factori care pot incetini metabolismul. Totodata, lipsa somnului creste irascibilitatea si acumularea stresului, ambele influentand negativ activitatea metabolica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului