Dieta si nutritie

#lapte #lactate #iaurt #cancer #alergie #lactoza #astm #colici #diabet

8 motive pentru care nu este indicat sa consumi prea multe lactate

Suntem bombardati zilnic cu informatii care mai de care mai captivante care promit o sanatate de fier daca includem in regimul zilnic produsele lactate . Insa, ce nu stiu multi este faptul ca exista persoane carora le este total contraindicat consumul produselor din lapte, pentru ca poate face organismului mai mult rau decat bine.

Produsele lactate, in categoria carora intra laptele, smantana, untul, branza, inghetata si iaurtul, se consuma de vreme indelungata, in special in tarile nordice sau in regiunile muntoase. In alte parti ale lumii, majoritatea persoanelor sunt alergice la lapte si la produsele derivate acestuia. In Asia de exemplu , 80 % din populatie au intoleranta la lactoza .

In regiuni cu temperaturi extreme, foarte frig sau foarte cald, unde legumele sunt putin disponibile pentru alimentatie, produsele lactate sunt o sursa importanta de substante nutritive. Consistenta lor bogata in materii grase, incalzeste si totodata protejeaza corpul.

Alimentatia pe baza de lactate din prezent este in general saraca in calitate din cauza metodelor industriale: utilizarea antibioticelor si a hormonilor de crestere, procesul pasteurizarii, utilizarea metodelor de sterilizare care pot distruge atat microorganismele benefice, cat si pe cele daunatoare.

In societatea moderna, consumul de lactate produce in general un exces de mucus care este o cauza frecventa a frisoanelor, a alergiilor, a problemelor cu sinusurile, a astmului. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca lactatele sunt o sursa a problemelor intestinale cum este Candida (ciuperca), dar si a dezvoltarii tumorilor, in special cele de la nivelul sanilor.

Iata 8 argumente provenite in urma unor cercetari stiintifice si medicale, potrivit carora lactatele nu sunt tocmai benefice pentru organism:

1. Risc de alergie si astm

Alergia alimentara este raspunsul dat de sistemul imunitar ca reactie anormala dupa ingerarea unui produs. Exista persoane care nu tolereaza substantele din lactate si manifesta simptome precum dureri abdominale , criza de astm, cearcane adanci, migrene etc. S-a observat in cazul mai multor pacienti ca dupa renuntarea la aceste produse, starea de sanatate s-a imbunatatit vizibil.

2. Laptele, branza si untul cresc riscul de cancer de san

Alimentatia pe baza de produse lactate poate fi factorul cel mai important in dezvoltarea cancerului de san. Rezultatul unui studiu, la care au participat 250 de femei din Italia atinse de maladia cancerului de san, a aratat ca acestea au consumat considerabil mai mult lapte, branza grasa si unt, decat alte 499 de femei sanatoase, de aceeasi varsta, atat din Italia cat si Franta.

Riscul de cancer de san a fost triplat printre femeile care au consumat in medie jumatate din caloriile lor sub forma de lipide, 13-23% - grasimi saturate si 8-20% calorii de origine animala.

Aceste date au dezvaluit faptul ca, in timpul vietii adulte, o reducere a consumului de alimente grase si a proteinelor de origine animala, ar contribui la o reducere importanta din incidenta cancerului de san.

3. Produsele lactate produc colici

Anticorpii din laptele de vaca sunt cauza probabila a aparitiei colicilor la bebelusii ai caror mame consuma produse lactate (transmiterea prin laptele matern). Intr-un studiu din cadrul Universitatii din Washington, mamele cu bebelusii bolnavi de colici aveau niveluri foarte mari de anticorpi de vaca in laptele lor, fata de mamele bebelusilor fara colici. Colicile afecteaza peste 20 % din bebelusi, in societatea actuala.

4. Laptele de vaca poate creste riscul de diabet la copii

Cercetatorii au descoperit la copiii bolnavi de diabet, hraniti cu lapte de vaca, faptul ca acestia au produs cantitati mari de anticorpi impotriva acestui tip de lapte, ceea ce a afectat celulele pancreatice care fabrica insulina.  

5. Lipsa de fier la copiii mai mici de 1 an

In urma constatarii lipsei de fier la copii de varsta mica, Academia Americana de Pediatrie a recomandat evitarea consumului de lapte de vaca sau alte formule sarace in fier la copiii mai mici de 1 an.

6. Lactatele si riscul de cancer ovarian

Potrivit oamenilor de stiinta din cadrul Universitatii Harvard, consumul de produse lactate este strans legat de cancerul de ovare. Cercetatorii au remarcat ca femeile care sufereau de cancer ovarian aveau niveluri scazute de transferaza in sange, o enzima implicata in metabolismul produselor lactate.

Oamenii de stiinta au emis teoria potrivit careia in cazul femeilor cu un nivel scazut de transferaza si care consumau produse lactate, in special iaurt si branza alba, riscul de cancer de ovare creste de trei ori.

Specialistii au declarat ca in intreaga lume, riscul de cancer ovarian se afla in stransa legatura cu consumul de lapte si existenta lactozei. Astfel, este recomandat sa se evite alimentatia bogata in lactoza, pentru ca poate fi o masura importanta de a preveni cancerul ovarian.

7. Consumul de lactate nu influenteaza calciul din organism

Consumul de lactate sau absorbtia produselor lactate nu are nicio legatura cu oasele puternice, potrivit cercetatorilor britanici. Intr-un studiu efectuat pe mame de origine engleza si africana, cercetatorii au constatat ca femeile africane, care au urmat un regim sarac in calciu si care aveau pana la 10 copii pe care-i alaptasera, aveau oase comparabile cu mamele englezoaice care au avut un regim bogat in lactate si care aveau in medie doi copii, pe care ii hranisera sau nu la san.

Specialistii au mai remarcat faptul ca femeile din Anglia, care urmasera un regim ridicat in calciu, bazat in principal pe produse alimentare pe baza de lapte, prezentau chiar riscul de a dezvolta mai tarziu osteoporoza in comparatie cu femeile din Africa.

8. Cancerul la plamani favorizat de consumul de lapte

In urma unui studiu de caz la care au luat parte peste 300 de barbati cu cancer la plamani, cercetatori din Suedia au descoperit ca un consum foarte mare de lapte creste riscul de boala, atat la fumatori, cat si la nefumatori. De asemenea, un consum redus de legume si fructe ar favoriza imbolnavirea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare