Dieta si nutritie

#alcool #osteoporoza #insomnie #cancer #hamei #bere

8 motive pentru a bea bere

Consumata cu moderatie si regulat, berea ofera numeroase beneficii neasteptate. Berea este o bautura naturala fermentata, fabricata din cereale, care contine diverse vitamine si saruri minerale cu rol protector pentru organism.

In ciuda reputatiei sale negative ce o face vinovata de aparitia burtii, aceasta bautura nu provoaca ingrasarea daca este consumata cu moderatie.

Iata 8 beneficii pentru sanatate ale consumului de bere, recunoscute de specialisti:

1 Berea este benefica pentru inima

Etanolul continut in toate bauturile alcoolizate va diminua colesterolul rau si va favoriza productia colesterolului bun, micsorand astfel riscul de infarct si boli cardiovasculare. Un studiu stiintific realizat in Republica Ceha si publicat in 2000 intr-o revista medicala britanica a demonstrat ca un consum regulat si moderat de bere ar putea, la fel ca si in cazul vinului, sa protejeze inima.

Realizat pe un grup de barbati cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, care au fost deja victimele unui infarct, studiul a dovedit ca persoanele care au consumat bere in mod regulat si moderat au prezentat un risc de infarct inferior celor care nu au baut.

Atentie, studiul a demonstrat ca efectele protectoare au fost nule la indivizii care au consumat bere in exces.

2 Berea are proprietati anti-cancer

Anumiti compusi ai berii, care provin din malt si hamei , ar putea avea efecte preventive impotriva cancerului. In urma mai multor cercetari stiintifice s-a dovedit ca berea contine anumite substante, cum este xantohumolul si izoxantohumolul din hamei, care pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Studii efectuate in Japonia au aratat ca flavonoidele din hamei detin principii active care impiedica formarea tumorilor canceroase.

Cele mai bune efecte se pare ca le-a avut berea nealcoolizata deoarece consumul de alcool excesiv este recunoscut pentru cresterea riscului de a dezvolta tumori de esofag, de stomac sau la nivelul sanului.

3 Berea faciliteaza instalarea somnului

Hameiul ar putea avea proprietati sedative deoarece contine lupulina, o substanta cu proprietati calmante si antidepresive. Se stie ca hameiul si implicit berea au fost recunoscute pentru calitatile terapeutice inca din evul mediu, cand se utilizau pentru a facilita somnul.

4 Berea are proprietati diuretice

Rasinele din hamei prezente in bere pot stimula functiile rinichilor, facilitand eliminarea excesului de apa, a toxinelor si a deseurilor retinute in corp. Insa, berea ca orice al tip de alcool diminueaza printre altele productia de ADH, hormonul diuretic secretat de neurohipofiza care impiedica eliminarea apei din organism. Efectul hameiului nu a fost dovedit inca stiintific insa se cunoaste faptul ca daca bei mai multe lichide vei urina mai mult si vei preveni astfel infectiile urinare.

5 Berea nu ingrasa

Printre bauturile alcoolice, berea este una dintre cele care contin un numar mai mic de calorii. O bere de 250 ml contine in jur de 100 de kcal, in timp de 80 ml de whisky aduce 200 kcal, iar un cocktail poate depasi chiar si 300 kcal.

Un avantaj al berii il reprezinta faptul ca faciliteaza senzatia de satietate. Insa, daca berea este bauta dupa mancare, organismul va elimina mai intai alcoolul, ceea ce respinge timp de cateva ore arderea acizilor grasi, favorizand astfel formarea depozitelor de grasime.

Un studiu stiintific realizat in Franta pe o perioada de sase saptamani, la care au participat 24 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, a aratat ca un consum moderat si regulat de bere nu are impact asupra greutatii. Pe durata studiului, jumatate de grup nu a baut decat apa si cealalta jumatate a baut dimineata si seara cate o bere de 250 ml. In ambele grupuri, greutatea si masuratorile au ramas aceleasi.

6 Berea este buna pentru oase

Berea este bogata in siliciu, o substanta care creste dezvoltarea oaselor si care permite prevenirea anumitor boli, cum este osteoporoza (demineralizarea osoasa frecventa la femei in jurul varstei de 50 de ani). Berea contine fitoestrogeni (hormoni vegetali) care ar putea avea aceleasi efecte.

Un studiu realizat de cercetatori din cadrul Departamentului de Alimentatie si Tehnologie de la Universitatea California, publicat in 2009, arata ca berea contine un nivel ridicat de siliciu. Mai mult decat atat, berea fabricata cu malt de orz are un continut mai ridicat in siliciu decat berea din malt de grau.

Siliciu si fitoestrogenii prezenti in bere sunt elemente nutritive benefice pentru oase, in special in cazul femeilor.

7 Berea stimuleaza lactatia

Exista anumite pareri potrivit carora consumul de bere ar putea contribui la stimularea lactatiei . Acest efect este atribuit actiunii polizaharidelor din grau care ar favoriza lactatia. Atentie insa, polizaharidele din bere nu au nicio legatura cu alcoolul, de aceea indicat ar fi sa consumi bere fara alcool, evitand astfel riscurile legate de acest aspect.

Berea cu alcool este contraindicata in sarcina si dupa nastere, deoarece s-a demonstrat ca alcoolul poate genera probleme grave in ceea ce priveste dezvoltarea copilului .

8 Berea scade riscul de diabet

Diabetul de tip 2 se caracterizeaza printr-o crestere a complicatiilor cardiovasculare. Berea ar putea avea proprietati benefice impotriva acestor maladii cardiovasculare, deci poate limita riscurile legate de aceasta afectiune. Pana in prezent nu exista nicio dovada stiintifica care sa demonstreze aceasta corelare intre bere si diabet.

Totusi exista medici specialisti in diabet care sunt de parere ca persoanele diabetice care beau cateva pahare de bere alcoolizata pe zi isi pot reduce riscul de deces prematur cauzat de o afectiune cardiaca.

 

Alte proprietati ale berii:

 

  • Ofera stralucire plantelor verzi: pentru a curata frunzele plantelor verzi, imbiba usor o carpa moale in bere si sterge-le usor;
  • Curata obiectele din cositor;
  • Intensifica negrul hainelor: adauga o pahar mic de bere in apa de clatire a hainelor negre din bumbac.

 

Sursa foto : supertoinette.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare