Dieta si nutritie

#surse de B 12 #vitamina B 12 #B 12 #dieta #alimentatie #alimente

8 alimente sanatoase, bogate in vitamina B12

Vitamina B12 este extrem de importanta pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, fiind esentiala pentru formarea celulelor rosii din sange, sinteza ADN-ului, buna functionare a sistemului nervos si mentinerea functiei cognitive. Deficitul de vitamina B12 poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate cum ar fi anemia, leziuni ale nervilor si poate chiar afecta memoria si rationamentul.

Printr-o dieta adecvata, poti evita carenta de vitamina B12 din organism. Iata care sunt alimentele bogate in vitamina B12 pe care este recomandat sa le consumi.

Somon

Somonul este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de peste. Bogat in acizi grasi omega 3, somonul este si una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina B12. Pastravul este un alt peste bogat in vitamina B12.

Ficatul

Ficatul este o alta sursa importanta de vitamina B12. Ficatul de vita are cel mai mare continut de vitamina B12, urmat de cel de pui. Daca nu iti plac sau nu poti consuma organele, atunci poti manca carne de vita, care are de asemenea un continut ridicat de vitamina B12.

Scoici

Scoicile au un continut ridicat de vitamina B12. Pe langa faptul ca sunt o sursa buna din aceasta vitamina, scoicile sunt o sursa importanta de fier si proteine, care combat anemia, o problema de sanatate care poate agrava deficienta de vitamina B12. Spre deosebire de alte fructe de mare, scoicile sunt cele mai recomandate avand un continut mai mic de toxine precum mercur si alti poluanti. Dintre crustacee, crabii sunt o sursa importanta de vitamina B12.

Lactate

Lactatele reprezinta una dintre cele mai bune surse de vitamina B12, asadar le poti consuma in orice forma doresti. Dintre lactate, iaurtul are un continut ridicat de vitamina B12.

Caviar

Caviarul este o delicatesa consumata, de regula, la ocazii speciale. Pe langa faptul ca acesta este una intre dintre cele mai bune surse naturale de omega 3, caviarul are un continut mare de vitamina B12.

Cereale

Aproape toate cerealele contint diferie tipuri de vitamina B, inclusiv vitamina B12. Unele cereale pot deveni chiar o buna alternativa pentru cei care vor sau sunt nevoiti sa renunte la consumul de carne, dar care au totusi nevoie in dieta lor de alimente bogate in vitamina B12. Consuma cerealele cu lapte de migdale, soia sau lapte de orez.

Drojdie inactiva

Drojdia inactiva sau nutritiva este o alta optiune pentru cei care cauta surse naturale de vitamina B12. Drojdia inactiva este sub forma de pudra si se presara peste diferite preparate sau peste salate, ori legume crude. Pe langa nivelul ridicat de vitamina B12, drojdia inactiva contine si alte tipuri de vitamina B, cum ar fi vitamina B6, extrem de benefica pentru buna functionare a metabolismului.

Inlocuitorii de lactate

Cele mai multe alternative la lapte, cum este cel de migdale, cocos, soia sau ovaz contin vitamina B12 din abundenta. Poti asimila astfel vitamina B12 cu usurinta, pentru ca laptele este un aliment pe care il poti consuma in multe feluri, de la cel pe care il pui in cafea, la cerealele pe care le mananci cu lapte, sau laptele adaugat in compozitia de omleta.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului