Dieta si nutritie

#zahar #dieta #diabet zaharat #dulciuri #dieta alimentara #zahar alimente

7 trucuri pentru a reduce zaharul din dieta zilnica

Zaharul este dusmanul cel mai de temut al dietelor de slabit, dar si al sanatatii. Nu numai ca adauga calorii inutile organismului si te ingrasa, dar creste riscul de diabet, obezitate, boli de inima si alte afectiuni grave. Iata 6 trucuri simple de a reduce zaharul din dieta ta zilnica!

1 Fii atenta la alimente cu zaharuri ascunse

Cand te gandesti la zahar, cel mai repede iti vin in minte dulciurile si prajiturile. Este adevarat ca acestea contin cele mai mari cantitati, insa exista multe alte produse de consum zilnic care il contin.

De exemplu, produsele de panificatie (chiar si painea), mustarul, ketchup-ul, sosurile pentru salate sau paste, dulceturile, gemurile, sucurile contin cantitati impresionante de zahar.

Citeste intotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi si alege produsele care folosesc cat mai putin zahar sau deloc.

2 Invata sa identifici zaharul ascuns de pe etichete

Nu il vei gasi mereu numit "zahar" pe etichetele alimentelor. Exista produse in care acesta este ascuns sub alte nume, care inseamna practic acelasi lucru - dextroza, fructoza, glucoza, sucroza. Fie ca sunt mai sanatoase sau nu, ele sunt tot sursa de zahar si prezinta aceleasi riscuri.

3 Inlocuieste zaharul cu naturali

In mod cert, nu poti evita complet consumul de zahar. Exista persoane care nu se pot abtine de la a pune zahar in cafea sau ceai ori de la dulciuri. Nici nu trebuie sa renunti la aceste mici placeri. Incearca sa inlocuiesti zaharul cu indulcitori naturali - scortisoara, nucsoara, cardamon etc.

Chiar si mierea, siropul de artar sau melasa sunt mai bune decat zaharul. Chiar daca au acelasi numar de calorii, ele indulcesc produsele rapid printr-o cantitate foarte mica, avand astfel mai putine calorii.

4 Alege produse cu zaharuri naturale

Fructele sunt alimente care contin indulcitori naturali si care pot fi folosite pentru a indulci micul-dejun sau prajiturile, in locul zaharului. De asemenea, ele pot fi consumate in stare naturala, sub forma de suc sau adaugate in iaurturi.

In plus, briosele, painea sau alte produse de panificatie care contin cereale integrale si eventual miere sau zahar brun sunt alegeri foarte bune.

5 Prepara-le in casa

Atunci cand gatesti in casa, stii exact ce fel de ingrediente folosesti si in ce cantitati. Poti folosi o multime de trucuri pentru a substitui ingrediente periculoase si pentru a face preparatele foarte sanatoase. Eviti astfel ingrediente ascunse care se gasesc in produsele cumparate si care ti-ar putea dauna siluetei si sanatatii.

6 Nu face din desert o gustare zilnica

Cu sau fara zahar natural in ele, deserturile nu trebuie sa faca parte din meniul fiecarei zile. Trebuie sa fie gustari ocazionale. Daca vrei sa iti satisfaci pofta de dulce in fiecare zi, opteaza pentru gustari formate din fructe.

7 Evita sa ai in casa dulciuri sau prajituri cu zahar

Daca nu le ai prin preajma, nu au cum sa-ti faca rau! Evita sa iti umpli camara sau frigiderul cu dulciuri de fiecare data cand mergi la .

Alege alternative naturale si sanatoase pentru acasa. Vei fi nevoita sa le consumi, chiar daca nu esti un fan al lor. In felul acesta, iti asiguri un corp sanatos si o silueta armonioasa, fara prea mult efort.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare