Dieta si nutritie

# schimbari esentiale # stil de viata sanatos #sanatate #retrocedat

7 schimbari esentiale pentru un stil de viata sanatos in 2019

Nu este niciodata prea tarziu sa iti schimbi unele obiceiuri, dar nu exista moment mai bun decat primele luni ale anului. Iata cu ce ai putea incepe.

 

1. Planifica meniul saptamanal

Planifica din weekend meniul pentru saptamana urmatoare. Nu doar ca vei economisi timp si bani, dar iti va fi mult mai simplu sa mananci sanatos si sa eviti tentatiile. Foloseste mai intai ce ai in frigider, dar nu uita sa faci si provizii. Supele, ciorbele, pestele, fructele si legumele nu ar trebui sa lipseasca din meniul saptamanal.

2. Incepe-ti ziua cu micul dejun

Micul dejun are multe beneficii, cel mai important fiind acela ca pune metabolismul in miscare de dimineata. Micul dejun trebuie sa fie echilibrat, adica poate contine proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati. Poti consuma cereale si paine integrala, pentru a creste aportul de fibre, cele mai bune surse de fibre fiind taratele de ovaz, taratele de grau, fasolea, dovleceii, fructele si condimentele.

3. Nu renunta la grasimi

La cele sanatoase, desigur. Alimente precum avocado, uleiul de masline, pestele gras si nucile, bogate in grasimi bune, sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului imunitar. In plus, mentin pielea frumoasa, ba chiar te ajuta sa pierzi in greutate.

4. Consuma cereale integrale

Cerealele integrale sunt bogate nutrienti, mai exact fibre, complexul de vitamine B, fier, magneziu si seleniu, ajuta sistemul digestiv si mentin mai mult timp senzatia de satietate. Adauga-le treptat in meniu. Foloseste painea integrala pentru sandvisuri si pastele integrale pentru diverse retete, precum penne cu pui si sparanghel sau spaghetele carbonara. Ce mai poti consuma? Salata de quinoa sau salata farro cu legume.

5. Alege suplimentele alimentare potrivite

De pilda, daca obisnuiesti sa faci sport, vrei sa-ti mentii greutatea sau ai un job solicitant, te-ar putea ajuta un supliment alimentar pe baza de L-Carnitina - aminoacid care faciliteaza transportul si metabolismul acizilor grasi in celule, unde sunt transformati in energie. Pentru o digestie mai buna, ai putea avea nevoie de enzime si probiotice.

6. Bea mai multa apa

Un consum suficient de apa (aproximativ doi litri pe zi) inseamna mai multa energie, o piele hidratata si un mai bun control al greutatii.

7. Dormi cel putin sase ore pe noapte

Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc crescut de obezitate, diabet, boli cardiovasculare si depresie. Uleiurile esentiale calmante si unele alimente (laptele, bananele, migdalele) te pot ajuta sa ai un somn linistit. Printre alimentele care te impiedica sa ai un somn bun se numara dulciurile, cafeaua, mancarurile picante si fast food-ul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare