Dieta si nutritie

#alcool # consum alcool #mituri demontate #mituri alcool

7 mituri despre alcool, demontate pas cu pas

Alcoolul este considerat un drog mai periculos decat multe altele. Cu toate acestea, multi dintre consumatorii inraiti nu sunt constienti de efectele dezastruoase ale consumului de alcool si cred ca o cafea tare sau un dus rece ii face sa elimine aburii betiei. Specialistii tin sa ii contrazica.

Mitul nr.1: Pot sa trec un etilotest

Cei mai multi consumatori de alcool sunt convinsi ca pentru organismul uman este suficienta o ora ca sa proceseze un pahar de bere, spre exemplu. Studiile arata insa ca e cea mai mare greseala sa te urci la volan dupa ce ai baut oricat de putin. Medicii spun ca rata medie de metabolizare a alcoolului este de 100 de miligrame de alcool per kilogram corp. Asta inseamna ca o persoana care cantareste 75 de kilograme are nevoie de o ora pentru ca organismul sau sa metabolizeze 7 grame de alcool. Astfel, alcoolul continut intr-o o sticla de 350 de mililitri de bere are nevoie de doua ore pentru a disparea complet din corp, potrivit huffingtonpost.com!

Mitul nr.2: Cafeaua alunga alcoolul

O ceasca de cafea tare nu are darul sa te puna mai repede pe picioare dupa o bauta zdravana. Motivul: cafeina nu accelereaza metabolizarea alcoolului. Ba, din contra. "Cafeina este un stimulent si, in loc sa te adoarma, te tine treaz, dar in aceeasi stare", spune Kenneth R. Warren, directorul adjunct al Institutului National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism din Maryland. Mai mult, cafeaua ar putea sa iti ofere impresia ca esti mai stapan pe tine, cand de fapt abia te tii pe picioare.

Mitul nr. 3: Berea dupa vin e un chin

De asemenea, se mai spune ca berea dupa vin este un chin, dar ca, in schimb, vinul dupa bere este o placere. Nimic mai fals! E doar o rima mai mult sau mai putin inspirata! Din punct de vedere stiintific, nu conteaza ordinea in care bei tipurile de bauturi si nici daca le amesteci sau nu. Mahmureala, cu toate simptomele ei, va fi la fel de neplacuta.

Mitul nr. 4: Burta de la bere

Desi multi sunt convinsi ca au facut burta din cauza consumului ridicat de bere, realitatea este cu totul alta. Cercetatorii au demonstrat ca nu exista nicio legatura directa intre bere si asa-numita "burta de la bere". E posibil sa fi exagerat cu ceva, dar nu neaparat cu berea. E drept ca alcoolul contine un numar ridicat de calorii care s-ar putea depozita sub forma de grasime, insa nu doar pe abdomen!

Mitul nr. 5: Dormi bine dupa un paharel de alcool

Cel mai probabil, dupa ce consumi o cantitate moderata de alcool vei adormi mai usor, in schimb spre dimineata vei avea surpriza sa sforai puternic sau sa te trezesti dintr-un cosmar si cu o durere de cap insuportabila.

Mitul nr. 6: Pastile anti mahmureala

De-alungul timpului, multi s-au consolat ca dupa o noapte de betie vor reusi sa se draga cu o banala aspirina. Un studiu al Asociatiei Medicale Americane a aratat insa ca aspirina incetineste rata prin care corpul metabolizeaza alcoolul si face ca efectele sale sa dureze mai mult.

Mitul nr. 7: Slanina contra mahmurelii

In vreme ce multi cred ca un mic-dejun copios, cu saninuta, oua si branza va functiona ca un leac impotriva mahmurelii, specialistii americani sustin ca este mai degraba important ceea ce mananci inainte de a consuma alcool. Mai exact, ar trebui sa mananci slanina inainte sa dai peste gat cateva pahare de bere!

Sursa foto: tripletsintribeca.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului