Alimentatia influenteaza starea de spirit mai mult decat ai crede datorita unor ingrediente esentiale. Alimentele cu o concentratie mare triptofan, o proteina pe care organismul nostru reuseste sa o converteasca in serotonina , substanta care ridica moralul si imbunatateste considerabil starea de spirit, stimuleaza optimismul si fericirea.
Triptofanul mai este cunoscut si ca fiind un antidepresiv natural, iar pentru o mai buna absorbtie a acestuia ai nevoie de vitamina B6 care se regaseste in ficat, cerealele integrale, legumele proaspete si uscate, fructele oleaginoase (alune, migdale, nuci etc).
Iata o lista cu alimentele care contin triptofan si pecare este bine sa le consumi mai ales atunci cand te simti suparat sau deprimat
Banane
Bananele, pe langa potasiu, au o cantitate importanta de triptofan, iar ciar si o singura banana pe zi iti asigura o stare de buna dispozitie. Daca nu iti place sa mananci bananele ca atare, le poti consuma sub forma de shake sau piure in combinatie cu alte fructe ori biscuiti sau le poti adauga in diverse deserturi (clatite).
Ciocolata
Zaharul si untul de cacao actioneaza asupra mecanismului de producere a insulinei, lucru care determina cresterea starii de bine dispozitie, prin marirea secretiei de serotonina.
Cateva patratele de ciocolata (de preferat neagra) consumate zolnic sau o ceasca de ciocolata fierbinte iti vor ridica moral aproape instantaneu. Totusi, pentru ca un plic de ciocolata calda are prea multe E-uri, cel mai bine este sa adaugi 2 patratele de ciocolata neagra intr-o ceasca de lapte calda si sa indulcesti cu miere.
Carne de curcan
Carnea de curcan are si ea in compozitia sa o cantitate importanta de triptofan, ia medicii o recomanda, mai ales intr-o cura de slabire deoarece aceasta scade apetitul.
Consuma carnea de curcan pregatita la gratar sau fiarta in ciorbe si supe si evit-o pe cea prajita deoarece ridica nivelul colesterolului.
Spanac, dovleac, broccoli, cartofi
Toate aceste legume iti imbunatatesc starea de spirit, iar daca sunt consumate pregatite la gratar, coapte sau fierte, te vei bucura si de foarte multe vitamine.