Dieta si nutritie

#alimentatie #alimente # alimente anti-inflamatorii

7 alimente anti-inflamatorii pe care sa le consumi zilnic

Inflamatiile au legatura cu procesul natural al organismului de a lupta cu ranile, infectiile sau toxinele. Daca inflamatiile dureaza cateva zile, totul este in regula, insa, daca ele devin cronice pot fi legate de boli grave cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul, depresia, artrita sau Alzheimer. Vestea buna este ca putem folosi hrana pentru a combate inflamatiile cronice. Astfel, pentru a reduce riscul bolilor cauzate de inflamatii cronice, este suficient sa iti completezi dieta cu cateva alimente.

Consuma cat mai multe legume proaspete

Frunzele verzi cum ar fi salata, sau spanacul, si legumele crude ca broccoli, conopida sau varza de Bruxelles au efecte antiinflamatorii puternice si echilibreaza anumiti parametri din organism care ar putea produce inflamatii. Pentru un credit suplimentar, adauga la toate aceste legume si avocado, care are, de asemenea, compusi benefici care protejeaza impotriva inflamatiilor. Ardeii iuti contin si ei anumiti acizi care pot reduce inflamatiile, dar si ciupercile crude sau usor fierte. Se recomanda, pe cat mai mult posibil, sa consumi legumele crude, semifierte sau coapte pe gratar. Astfel vei beneficia mai mult de nutrienti, vitamine si minerale.

Consuma fructe de padure

Boabele precum acai, capsuni sau afine sunt bogate in antioxidanti care pot reduce inflamatiile si stimuleaza imunitatea. Consuma-le in smoothie, cu fulgi de ovaz sau proaspete. Totodata, nu evita zmeura, caisele, piersicile si rodiile - toate fiind bogate in substante care te pot ajuta in combaterea inflamatiilor cronice. Prunele sunt si ele foarte utile, cu atat mai mult cu cat iti vor usura digestia, ajutand la eliminarea toxinelor.

Consuma peste si nuci

Cand vine vorba despre combaterea inflamatiilor, acizii grasi omega 3 nu trebuie sa lipseasca. Somonul si sardinele sunt surse bogate de omega 3, dar si nucile si semintele sunt ambalate cu omega 3! Adauga in dieta ta seminte de in, seminte de canepa, migdale si nuci - astfel vei reduce inflamatiile. Le poti consuma la micul dejun, in salate sau cu legume coapte in cuptor sau pe gratar.

Consuma curcuma

Curcuma sau turmericul are o componenta puternica numita curcumina care este responsabila pentru popularitatea efectelor benefice ale turmericului, avand efecte antiiflamatorii puternice. Curcuma se poate consuma sub forma de lapte auriu, ca supracondiment la supe, in combinatie cu cerealele sau in pansamente. Pentru a creste absorbtia turmericului, adauga si piper negru proaspat macinat.

Consuma ghimbir

Ghimbirul ajuta la usurarea inflamatiilor prin incetinirea productiei de citokine, proteine care declanseaza inflmatia cronica. Ghimbirul este un remediu natural pentru stomac si se poate servi cu salatele de legume, pe peste, in fursecuri, in apa cu ghimbir sau in limonade.

Consuma apa

Deloc in ultimul rand, apa este si ea utila in combaterea inflamatiilor cronice. Ea ne hidrateaza si ajuta la calmarea inflamatiilor din organism. Pentru un efect mai puternic, consuma ceaiuri. Ceaiul verde sau negru este bogat in flavonoide care au proprietati antiinflamatorii. Prepara-ti singur aceste ceaiuri pentru a evita zaharurile nedorite prezente in versiunile ambalate.

Include toate aceste alimente antiinflamatorii in dieta ta zilnica si combate inflamatia doar cu o muscatura sau o inghititura!

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare