Dieta si nutritie

#alimentatie #indigestie

6 sfaturi alimentare de care trebuie sa tii cont

Dieta alimentara ocupa un rol foarte important in ziua de astazi, in conditiile in care orice om isi dorest sa arate impecabil. Totusi, de foarte multe ori, din cauza acestei obsesii legate de aspectul fizic, se uita ca totusi sanatatea este cel mai de pret lucru si ca nu trebuie neglijata din niciun motiv.


Iata cateva reguli elementare pe care trebuie sa le respecti pentru a avea o silueta frumoasa, dar si o sanatate de fier:


Ia in fiecare dimineata micul dejun


Toata lumea, de la mama si bunica pana la medici si nutritionisti   recomanda sa nu sari peste micul dejun sub nicio forma. Chiar daca tii cura de slabire , poti manca o felie de paine prajita cu o cana de ceai, lactate, oua sau fructe.
Micul dejun iti ofera energia necesara pentru a incepe ziua in forta, iar lipsa lui te va face sa te simti obosit si lipsit de vlaga.


Nu manca dulciuri inainte de masa


De cand erai mic, cu siguranta ai fost obisnuit de parinti cu faptul ca nu trebuie sa mananci dulciuri inainte de masa. Desertul se serveste doar dupa masa, pentru ca altfel iti vei pierde pofta de mancare. Eventual, daca nu mai ai rabdare si vrei neaparat sa gusti ceva, mananca un mar mic, cu cel putin jumatate de ora inainte de masa.


Mananca fructe si legume


Daca vrei sa servesti cateva gustari, opteaza pentru fructe si legume. Acestea, pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase si iti ofera toate vitaminele necesare, pot fi servite atat acasa, cat si la birou. Merele, perele, strugurii sau morcovii constituie o gustare plina de savoare si sanatate.


Nu mananca pana la refuz


Cei mai multi oameni sunt adesea tentati sa manance ceva pana simt ca li se face rau, doar pentru ca mancarea respectiva este foarte gustoasa. Desi pe moment papilele gustative sunt in extaz, mai tarziu stomacul va avea probleme, iar starea de greata si moleseala vor persista cel putin jumatate de ora.


Cel mai bine este sa termini de mancat inainte sa te saturi complet. Gandeste-te la un lucru pe care il ai urgent de facut si intrerupe astfel masa, cu gandul ca vei putea continua mai tarziu. Vei vedea ca in timp cantitatea de mancare de la o masa se va diminua treptat.


Mananca incet


Fie ca nu vrei sa pierzi filmul preferat, fie ca trebuie sa ai grija de micutul tau care alearga dintr-o parte intr-alta, obisnuiesti adesea sa mananci in fuga, foarte rapid, tot ce este in farfurie. Din pacate acest lucru poate duce la indigestie , balonare sau chiar dureri de stomac . Invata sa mesteci incet si sa rezervi mesei timpul real care trebuie alocat in mod normal ingurgitarii diverselor preparate alimentare.


De asemenea, daca mananci incet, te vei satura mai repede (lucru bun mai ales cand esti la cura de slabire) si vei avea o digestie mult mai usoara.


Nu rabda de foame


Atunci cand esti la cura de slabire si iti doresti sa scapi rapid de kilogramele in plus, te gandesti ca cea mai rapida solutie este infometarea. Din pacate, in acest fel nu vei face decat sa-ti slabesti organismul. Atunci cand iti este foame si nu ai foarte multe optiuni, incearca macar sa mananci un fruct sau o salata usoara de legume.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului