Dieta si nutritie

#toxiinfectii alimentare #toxiinfectie alimentara #dieta #alimente #toxiinfectie

6 alimente care iti pot provoca toxiinfectii alimentare. Le mananci fara sa stii

Toxiinfectia alimentara este o boala infectioasa care apare in urma consumului de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni. Simptomele si manifestarile acestei afectiuni pot fi mai blande sau severe, in functie de organismul fiecaruia si de tipul de bacterie care a provocat intoxicatia.

Principalele reguli care te ajuta sa eviti o toxiinfectie alimentara sunt legate de curatenia mainilor si a locului in care prepari mancarea sau mananci, de depozitarea corecta a alimentelor sau temperatura potrivita pentru prepararea alimentelor.

Iata care sunt cele mai periculoase alimente care pot provoca toxiinfectii alimentare.

Ouale gatite moi

Ouale preparate putin sunt apetisante, dar exista riscul sa te alegi cu o toxiinfectie alimentara daca le consumi asa, din cauza infestarii cu salmonela. Riscul infectarii este cu atat mai mare in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, la copii si persoane in varsta. Pentru a evita toxiinfectia alimentara cu oua, este recomandat sa le gatesti cat mai bine.

Puiul la rotisor

Puiul la rotisor cumparat de la supermarketul din coltul strazii trebuie mancat imediat. Nu il pune undeva intr-un colt cu gandul ca il vei manca peste cateva ore, pentru ca risti sa faci toxiinfectie alimentara. Numarul bacteriilor se dubleaza la fiecare 20 de minute, atunci cand puiul la rotisor este tinut la temperatura camerei.

Ficatei de pui

Sunt multe persoane care prefera sa manance ficateii de pui, cat mai putin gatiti, pentru ca acestia sa ramana moi si suculenti. Aceasta alegere este insa riscanta, pentru ca la fel ca si carnea de pui, ficateii pot contine bacterii. Ficateii care au o textura ferma atunci cand sunt preparati sunt o alegere mai sigura pentru a nu face toxiinfectie alimentara.

Tonul

Cand pestele crud nu este tinut in conditii optime inainte de a fi gatit, devine un pericol pentru sanatate. Printre speciile de pesti care pot produce toxiinfectie alimentara din cauza conditiilor de pastrare se numara tonul. Pestele infestat are gust de ars sau pare iute. Pe langa problemele gastro-intestinale pe care le produce infestarea cu bacteriile din peste, mai pot aparea eruptii pe fata si partea superioada a corpului, inrosirea fetei si transpiratia. Pentru a evita toxiinfectia alimenatara, procura pestele doar din surse sigure, alege specii autohtone si pune-l in frigider cat se poate de repede.

Salata de cartofi

O banala salata de cartofi poate fi plina de bacterii, daca aceasta nu a fost pregatita in conditii de igiena. Acest lucru se intampla in special in magazinele unde se gasesc salatele gata preparate si unde contaminarea poate veni de la carnea cruda sau branza care se vand in acelasi loc.

Castravetii

Castravetii contaminati sunt cauza multor infestari cu salmonela din ultimii ani. Spre deosebire de alte legume, castravetii nu se gatesc si astfel te expui patogenilor care pot fi pe coaja acestora. Lama cutitului culege germenii de pe coaja si ii imprastie pe miezul comestibil atunci cand continui sa ii tai sau sa ii feliezi cu acelasi cutit. Spala foarte bine castravetii inainte sa ii mananci, fie ca ii consumi sau nu cu coaja.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare