Dieta si nutritie

# preparate culinare sanatoase #prevenire raceala #alimentatie #raceala

5 super-preparate care te tin departe de raceala

Alimentatia si stilul de viata sanatos pot intari sistemul imunitar, fapt care are drept consecinta mai putine cazuri de gripa sau raceala. De aceea, nu trebuie sa astepti pana la prima raceala sau gripa ca sa le pui in practica, si ar trebui sa faci schimbarile necesare in stilul tau de viata inainte de boala.

 

Un organism sanatos nu tine doar de cresterea aportului de vitamina C si, chiar daca este benefic sa mananci fructe si legume, exista si alte alimente care pot ajuta la cresterea imunitatii.

Daca te-ai hotarat sa eviti raceala, ai la dispozitie combinatii de alimente menite sa te ajute si sa te protejeze, combinatii de care, probabil, nici nu ai auzit pana acum:

Salata de capsune cu spanac

Aceasta salata este slaba in calorii dar foarte bogata in nutrienti. Chiar daca spanacul nu contine o cantitate mare de zinc, acesta reprezinta o sursa bogata de fier. Combinatia de spanac si capsune (pline de vitamina C) permite corpului sa absoarba mai usor din spanac  fierul esential pentru sistemul imunitar si pentru un nivel ridicat de energie.

Salata de naut cu rosii

Nautul contine multe fibre, grasimi sanatoase, proteine si o cantitate mare de zinc. Asa ca, daca il combini cu rosiile, bogate in vitamina C, obtii o salata delicioasa si nutritiva. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa buna de vitamine, rosiile contin si licopen, un antioxidant care ajuta si la prevenirea cancerului. Fie ca doresti o salata racoroasa pe timp de vara sau il mananci alaturi de alte alimente gatite, acest preparat nu tine cont de sezon si poate fi consumat oricand.

Salata de varza kale si seminte de dovleac

Daca nu stiai deja, varza kale este considerat, in toata lumea, un superaliment. Si, pe buna dreptate. Acest tip de varza contine o cantitate foarte mare de vitamina K dar si vitamina C, B6, magneziu, calciu, cupru si potasiu. Nu este, deci, greu de inteles, de ce varza kale este printre preferatele nutritionistilor dar si a veganilor. Combina varza kale cu semintele de dovleac, in care se regaseste un nivel ridicat de zinc, si o gustare perfecta, usor de realizat si extrem de nutritiva.

Tocanita de vita si cartofi

Pe lista preparatelor extrem de bune pentru sanatate nu sunt doar salate. Tocanita de vita si cartofi este nu doar gustoasa ci, spre surpriza unora, extrem de sanatoasa. Chiar daca nu este un super aliment in toate domeniile, asa cum este varza kale, carnea de vita este excelenta, atunci cand vine vorba de prevenirea racelii. Aceasta reprezinta una dintre cele mai bogate surse din carne pentru obtinerea zincului, avand aproximativ 7 miligrame de zinc in doar 85 grame de carne. Pentru o masa simpla poti adauga doar cartofi si vei obtine cantitatile necesare de vitamina C, dar si alte legume, daca vrei sa beneficiezi de si mai multe vitamine si nutrienti.

Ceaiul verde

Chiar daca ceaiul verde este folosit des pentru detoxifiere si scaderea in greutate, poate fi un remediu bun si pentru raceala. Un studiu realizat de catre Wanda C. Raygaert, in anul 2014, intitulat "The Antimicrobial Possibilities of Green Tea" a evidentiat faptul ca frunzele de ceai verde, bogate in antioxidanti, pot proteja corpul impotriva infectiilor virale. Asa cum varza kale este considerata un super aliment, ceaiul verde poate fi considerat o super bautura. El contine, printre altele, vitamina A, D, B, C dar si magneziu si zinc.

Indiferent de felul in care le folosesti, fie sub forma combinatiilor prezentate mai sus sau individual, aceste super-alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta ta.

Referinte:

Reygaert, Wanda C. The Antimicrobial Possibilities of Green Tea. 20 Aug. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4138486/.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/tomatoes-carrots-and-radish-on-the-top-of-the-table-196643/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare