Dieta si nutritie

#exercitii fizice #calorii #fibre #alimente #greutate

5 ponturi pentru a mentine o greutate sanatoasa intreaga viata

Greutatea care se incadreaza in limitele normale si nu iti pune in pericol sanatatea este mai usor de obtinut decat de pastrat. Ce se intampla dupa ce pui punct unui regim alimentar de slabit? Pentru a evita eventuala luare in greutate care poate urma incheierii unei diete, este esential sa ai in vedere o serie de recomandari care, puse in aplicare, iti vor asigura o greutate sanatoasa de-a lungul intregii vieti.

1 Transforma exercitiile fizice intr-un obicei

O greutate normala de-a lungul vietii poate fi mentinuta prin controlul strict al alimentatiei, insa pentru o sanatate de fier si un trup tonifiat, tanar si lipsit de problemele asociate sedentarismului, exercitiile fizice sunt vitale.

Specialistii sustin ca nu este important tipul de activitate fizica pe care il preferi, cata vreme acesta devine un obicei si este practicat, asadar, in mod regulat. Prin miscarea fizica regulata, nu numai ca iti asiguri o greutate sanatoasa de-a lungul intregii vieti, dar scazi si riscul instalarii bolilor asociate tesutului adipos in exces, precum afectiunile cardiace si circulatorii.

2 Invata sa gestionezi aportul caloric in mod eficient

Nu putine sunt dietele care te indeamna sa calculezi cu strictete numarul de calorii pe care il contin alimentele consumate zi de zi. Desi poate fi o idee buna pe termen scurt, pe termen lung o astfel de practica poate deveni frustranta, obositoare si contraproductiva.

Daca vrei sa ai o greutate sanatoasa pana la o varsta inaintata, specialistii iti recomanda nu sa numeri cu minutiozitate caloriile din alimente, ci sa acorzi o atentie sporita dimensiunilor si continutului portiilor de mancare.

Cu alte cuvinte, o bucata de carne nu ar trebui sa fie niciodata mai mare de 85 gr, in cazul femeilor, respectiv sa depaseasca dimensiunea unui card de credit, in cazul barbatilor. Din farfurie nu ar trebui sa lipseasca nici o portie de legume (1/3 din dimensiunea farfuriei), nici alimentele bogate in cereale integrale (ultima treime).

3 Mizeaza pe consumul de alimente bogate in fibre

Alimentele bogate in fibre, precum fructele, legumele si produsele pe baza de cereale integrale, sunt elemente-cheie in pastrarea unei greutati sanatoase de-a lungul vietii. Explicatia consta in faptul ca acest tip de alimente declanseaza si mentine starea de satietate pentru mai mult timp, in comparatie cu alte grupe alimentare.

Specialistii in nutritie sunt de parere ca o greutate normala si o sanatate de fier pot fi mentinute prin consumul de 4-5 portii de fructe ori legume in fiecare zi.

4 Limiteaza consumul de carbohidrati

Daca alimentele bogate in fibre pot fi prezente in dieta zilnica in cantitati generoase, nu aceeasi recomandare este valabila si in cazul carbohidratilor. Pentru o greutate sanatoasa intreaga viata, limiteaza consumul de alimente bogate in carbohidrati, intrucat acestea iti maresc nivelul glicemic si, implicit, cantitate de insulina, hormon responsabil de formarea depozitelor de grasime, secretata de pancreas.

5 Nu uita de proteine, minerale si vitamine

In cele din urma, nu uita ca o sanatate de fier si o greutate normala pot fi mentinute pana la varste inaintate printr-o alimentatie echilibrata, din care nu lipsesc proteinele, vitaminele si mineralele. Spre exemplu, alimentele bogate in proteine, cum sunt carnea de pui, pestele si ouale, te ajuta sa faci fata poftelor necontrolate, in timp ce mineralele contribuie la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.

Sursa foto: leeds-hypnotherapy-clinic.co.uk]]
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare