Dieta si nutritie

#nutrienti #nutrienti alimente # nutrienti esentiali #dieta

5 nutrienti pe care ar trebui sa ii incluzi in dieta ta

Alimentatia moderna este extrem de diversificata, insa, in acelasi timp, priveaza organismul uman de nutrienti esentiali care ajuta la dezvoltarea armonioasa. Potasiul, magneziul si calciul sunt doar cateva dintre mineralele pe care este recomandat sa le includem in dieta prin intermediul fructelor si al legumelor proaspete.


Potasiul regleaza tensiunea arteriala

Potasiul este un nutrient esential pentru organismul uman. Numeroase studii arata ca potasiul controleaza tensiunea arteriala. In plus, potasiul stimuleaza fertilitatea si musculatura, dar si functia nervoasa.

Insa, chiar daca potasiul se gaseste in mod natural in numeroase alimente, este consumat in cantitati insuficiente. Cantitatea zilnica necesara pentru un adult este de aproximativ 5 grame. Pentru a stimula aportul de potasiu, este incurajat consumul de alimente bogat in acest mineral precum laptele, cartofii, cartofii dulci, leguminoasele, avocado sau bananele. Potasiul se gaseste si in specii de peste precum somonul, codul sau platica.


Magneziul intareste sistemul imunitar

Deficienta de magneziu favorizeaza aparitia unor probleme de sanatate precum osteoporoza, hipertensiunea, diabetul, crampele msuculare si afectiunile cardiace. Anumite categorii de persoane, cum ar fi batranii, pacientii cu probleme stomacale si intestinale sau alcoolicii sunt mult mai expusi riscului de deficienta de magneziu.

Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de procese metabolice. Regleaza nivelul de zahar din sange, intareste sistemul imunitar, stimuleaza sistemul osos si muscular si ofera multa energie. Doza zilnica recomandata de magneziu este de 500 - 750 mg. Magneziul poate fi procurat din alimente precum spanacul, fasolea, mazarea, cerealele integrale, nucile si semintele.


Vitamina A previne infectiile

Exista doua tipuri de vitamina A: retinol si carotenoizi, precum beta-carotenul. Beta-carotenul se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor portocalii sau rosii, precum cartoful dulce, morcovii sau dovleacul. Este insa prezent si in spanac si broccoli. Vitamina A este un nutrient esential pentru vedere, sistemul imunitar si dezvoltarea tesuturilor.

Vitamina A este un antioxidant care mareste rezistenta la infectii, ajuta la dezvoltarea intrauterina a fatului si scade riscul de imbolnaviri.


Vitamina D imbunatateste activitatea celulara

Vitamina D este extrem de importanta in dezvoltarea sistemului osos, muscular si a fibrelor nervoase. Este de asemenea esentiala si pentru sistemul imunitar. Chiar daca organismul uman este capabil sa produca vitamina D la expunerea la soare, specialistii recomanda suplimentarea consumului de vitamina D.

In mod natural, vitamina D se gaseste in somon, macrou, ciuperci, ficat, branza, oua. In plus, laptele, cerealele integrale si sucul de portocale pot fi fortificate cu vitamina D.


Calciul intareste oasele

Cu siguranta stii ca acest mineral este esential pentru oase si dinti puternici. Calciul imbunatateste insa si functia musculara si ritmul cardiac si previne hipertensiunea. Lactatele sunt o sursa esentiala de calciu, insa poti procura acest mineral si din somon, varza sau broccoli.

Pentru rezultate bune, este indicat sa iei calciul impreuna cu suplimente de vitamina D, care ajuta la rapida absorbtie a acestui mineral.

Sursa foto: ayushveda.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare